Ребић: Строжи Закон о безбедности саобраћаја за смањење удеса

Директор полиције Владимир Ребић рекао за РТС да је циљ новог Закона о безбедности саобраћаја да се смањи број саобраћајних несрећа у којима највише страдају млади и да је због тога рок важења пробне вожачке дозволе повећан на две године. Додаје да је од почетка године у Србији заплењено око три тоне наркотика, што је у односу на прошлу годину за 27 одсто више.

За возаче који су положили возачки испит пре 19. године тај рок може да буде и дужи, рекао је Владимир Ребић гостујући у Јутарњем програму РТС-а, наводећи да ће младим возачима нови закон забрањивати да возе аутомобиле који имају више од 80 киловата.

Према његовим речима, новим законом се на посебан начин штите најмлађи путници, а за децу старију од три године док не достигну висину од 135 центиментра прописано је, како је рекао, да у аутомобилу "седе на посебном подметачу".

Ребић је навео да су повећане и казне за некоришћење сигурносног појаса и заштитне кациге, јер је утврђено да је број саобраћајних удеса у Србији исти као у развијеним земљама, али да су последице, како каже, код нас много веће.

"Према статистичким подацима, појас на предњем седишту користи се у 78 одсто случајева, што је много мање него у Европи, док се на задњем седишту везује свега пет одсто путника, што је недопустиво. Полиција нема могућности да санкционише све, зато је потребна јака кампања и промена свести код грађана", рекао је Ребић.

Директор полиције нагласио је да су новим законом предвиђене дупло веће казне за оне који седну за волан под дејством алкохола.

"Насилничким понашањем сматраће се ако возач има више од два промила алкохола у крви, као и ако вози брзином од 100 километра на час ван насеља или 90 километра на час у насељу. За то ће бити изрицана казна затвора од 30 до 60 дана", рекао је Ребић.

Он је навео да нови закон прописује контролу возача на наркотике и нагласио да је то веома скупо тестирења, због чега је позвао све локалне самоуправе да улажу у безбедност саобраћаја.

"Одговорне локалне самоуправе као што су Краљево, Крушевац, Чачак и Београд су купиле уређаје за контролу наркотика код возача, то су веома скупи уређаји, а једно тестирање кошта око 20 евра", рекао је Ребић.

"Од почетка године заплењене три тоне наркотика" 

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да је од почетка године у Србији заплењено око три тоне наркотика, што је у односу на прошлу годину за 27 одсто више.

Ребић је за РТС казао да је у сарадњи са полицијом и тужилаштвом у Чешкој овог месеца разоткривена организована криминална група, у којој су били и српски држављани, и да је одузето 8,4 килограма наркотика.

Ове године су у Србији откривене 32 лабораторије за производњу марихуане, а први пут је у овом делу Европе откривена и лабораторија у којој се правио екстази.

"У тој акцији одузето је више од 100.000 таблета екстазија, тиме смо пресекли да се та дрога шири по региону. Чинимо све да, када добијемо сазнање о лабораторији, то адекватно процесуирамо како бисмо спречили њихове активности", нагласио је Ребић.

Директор полиције каже да у 99 одсто случајева осумњичени или оптужени за злоупотербу наркотика поново учине то кривично дело.

"Последњих година примећује се тренд да извршиоци тешких крађа и разбојништва прелазе у ову сферу, очигледно им је профитабилније да се баве наркотицима. Зато улажемо велике напоре у сарадњи са Тужилаштвом да то спречимо", рекао је Ребић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво