Дан толеранције – најугроженије жене и особе са инвалидитетом

Србија обележава Дан толеранције подсећањем на прописе, добре примере и достигнућа и указивањем на недопустиве примере нетолеранције. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже за РТС да су и даље највише дискриминисане жене и особе са ивалидитетом.

Према званичним подацима из 2016. највише су биле дискриминисане жене и особе са ивалидитетом, следе старији суграђани на пољу остваривања здравствене заштите и млађи на пољу образовања. И ове године нема већих промена, рекла је гостујући у Дневнику РТС-а Бранкица Јанковић.

Иако се чини да се о родној равноправности и правима жена никада више није говорило и даље највише притужби стиже на рачун дискриминације жена.

"Пре свега реч је о случајевима на пољу тржишта рада и у вези са материнством. Жена се по повратку са породиљског боловања неретко деградира професионално и често добија и нижу позицију и плату. Ту су и текстови у медијима који такође подстичу дискриминацију жена", објашњава повереница за заштиту равноправности.

Наводи да ће на годишњој конференцији канцеларија за родну равноправност представити званичне податке на основу препорука које су дали.

Први пут ћемо имати пуне податке од локалних самоуправа до вртића, наводи повереница.

"Ми ћемо те податке пратити редовно на локалу јер се тамо одвија живот, без обзира на значајне помаке када је реч о националном и републичком нивоу. Имамо добар законски оквир али у пракси мора још да се ради", рекла је за Јанковићева.

На питање где има помака, она је оценила да је Србија у прошлој години била добар пример толеранције, наводећи однос са мигрантима и то што се Парада поноса годинама одржава без инцидената.

''Нова генерација је потпуно ослобођена предрасуда. Ове године сам разговарала са хиљаду дечака и девојчица и они уопште немају проблем са толеранцијом'', рекла је Јанковићева.

За њу је охрабрујуће и то што велики број мушкараца преузима улогу очева.

''Треба то истаћи да се не ствара неразумевање и да не стварамо нови јаз међу половима'', нагласила је за РТС повереница за заштиту равноправности.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво