Дневни лист "Дневник" обележио 75 година постојања

Свечаном академијом у Матици српској новосадски дневни лист "Дневник" обележио је 75 година постојања, а са академије је поручено да тај лист мора да се прилагођава новим трендовима и технологијама, а у складу са слободарским духом који је лист гајио од почетка.

Уз подсећање да је претеча Дневника био лист Слободна Војводина који је почео са излажењем 1942. године у окупираној Југославији, указано је на то да Дневник мора са подједнаком пажњом да води рачуна о електронском и штампаном издању.

Председник Покрајинске Владе Игор Мировић, уз честитке за јубилеј руководству и запосленима, рекао је да је срце Дневника почело да куца у најтеже време, што значи да је могуће и у таквим временима храбрим гестовима покренути велика дела.

"То значи да је могуће и данас, када није тешко време, одржати такав лист. Значи да је готово немогуће радити му оно што су радили неки који су хтели да га доведу до нивоа да се бори за опстанак, а он то није заслужио, јер представља слободно, часно, професионално новинарство и српски језик и ћирилично писмо у Војводини", рекао је Мировић.

Навео је да ће Покрајинска Влада учинити све да помогне листу како би опстао и трајао и у наредном периоду.

Председник Владе АП Војводине рекао је да је Дневник институција у коју верује велики број грађана који живе у Војводини и додао да очекује велику подршку свих како би тај лист превазишао проблеме у које није запао својом кривицом.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је Дневнику 75. годишњицу постојања истакавши да је Град Нови Сад поводом тог великог јубилеја уручио листу Октобарску награду, напоменувши величину и битност новосадског Дневника.

"Дневник од самог почетка негује култ слободарства. Кроз новинарство и кроз један слободни приступ долазе до читаоца и деле информације. Сам први назив Дневника је Слободна Војводина, основали су га народни херој и та слободарска нит прожима Дневник свих ових 75 година", рекао је Вучевић.

Он је посетио да тај лист никада није променио писмо на коме се штампа, јер свих година постојања излази на ћириличном писму.

Вучевић се нада да ће Дневник и у наредном периоду наставити да чува ту традицију, те да ће бити стар само по годинама, а модеран по начину рада.

Градоначелник Новог Сада је оценио као добру ствар чињеницу да је тај новосадски дневни лист направио искорак у смислу портала и интернет презентације, што је, како каже, кључно уколико жели да буде актуелан и да га прати млада публика.

Генерални директор компаније "Дневник Војводина прес" Душан Влаовић данашњи дан окарактерисао је као један од најзначајнијих датума у седам и по деценија дугој историји Дневника, истакавши да је у Србији само лист Политика старији од тих новосадских новина.

"Специфичност листа у односу на све остале је у томе што је настао у ратним условима. Док је Европом и светом грмео најстрашнији рат и док је Европа грцала под чизмом фашизма, овде, на нешто више од два километра од Матице српске, настао је први лист Слободне Војводине, претече данашњег листа Дневник", рекао је Влаовић.

Он је закључио да је правац развоја те медијске куће базиран на два паралелна пута, а тичу се развоја електронског и унапређења квалитета штампаног издања тог листа, напомињући захвалност Новом Саду и Покрајинској влади на несебичној подршци другом најстаријем листу у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво