Медији: Бугарски лекари у Босилеграду, случај с привођењем

Тројица бугарских лекара посетила су прошле недеље Босилеград да би пружили медицинске услуге бугарској заједници у том граду, где су, према наводима медија, били приведени "на неколико сати".

Бугарска агенција БТА је у суботу јавила, преносећи саопштење Бугарског националног покрета, да се то одиграло у петак и да су они били приведени "на неколико сати", а да разлози за то нису познати.

Лекари су посетили Босилеград на позив председника бугарског Културно-информационог центра у Босилеграду Ивана Николова, који наводи да су за то имали пристанак локалне болнице.

Николов тврди да су прегледи прекинути после неколико минута и да су бугарске лекаре привели инспектор из Ниша и око 20 полицајаца.

У Софији је данас одржана конференција за новинаре на којој је говорио доктор Валентин Јанев, један од тројице лекара који стоје иза иницијативе за бесплатне медицинске прегледе у Босилеграду.

Јанев је рекао да би Бугарска требало да обезбеди приступ специјализованој здравственој заштити за бугарску заједницу у Босилеграду.

На истој конференцији за новинаре говорили су и представници цивилног комитета организације "Западне покрајине", како Бугарска често назива своје бивше територије у Србији.

У извештају бугарске агенције са ове конференције за новинаре подсећа се на привођење бугарских лекара.

Јанев, међутим, о томе није говорио новинарима.

Он је рекао да у Ћустендилу има добра болница, са специјалистима и опремом где Бугари из Босилеграда могу да изврше прегледе које би финансирала бугарска држава.

Предложио је и да се у Босилеград упути делегација која би проценила услове у локалној болници за коју би Бугарска требало да набави опрему.

Такође је предложено да се лекарима из Босилеграда пружи могућност за специјализацију у Бугарској.

Јанев је рекао да, уколико је Србија у немогућности да пружи "нормалну здравствену заштиту" за више од 9.000 етничких Бугара, онда Бугарска треба да "преузме ствар у руке".

Како тврди, 9.000 људи у Босилеграду и околним селима немају здравствену заштиту.

Јанев је посету Босилеграду назвао "хуманитарном мисијом".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара