Кубуровић: Готов Нацрт закона о заштити података о личности

Радна група Министарства правде окончала је рад на изради Нацрта новог закона о заштити података о личности и ускоро ће о њему бити отворена широка јавна расправа, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић.

"Циљ новог закона је да пружи ефикасан механизам заштите грађана, као и да омогући међународну размену података о личности", напоменула је Кубуровић указујући да је Нацрт, поред усклађивања са новим прописима ЕУ, узео у обзир и препоруке Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Говорећи конференцији посвећеној новим правилима и правној регулативи о заштити података о личности у сектору безбедности која је данас одржана у Клубу посланика, Кубуровић је указала да је основни услов за међанродну размену подата је поштовање истих правила и степена заштите који важе за заштиту података о личности између различитих међународних субјеката. 

"У времену нових информационих технологија, потребе несметаног протока људи, робе и капитала, заштита људских права и слобода је свакако основни предуслов за такву размену", истакла је министрка правде.

Она је подсетила да се постојећи Закон о заштити података о личности примењује од 1. јануара 2009. године, али будући да је превазиђен и да му недостаје већи број важних одредби Влада је усвојила Стратегију заштите података о личности којом се утврђују циљеви, мере и активности, као и улога и одговорност извршне власти, надзорног органа и других субјеката.

Те измене и нове друштвене околности, како је нагласила, изискивале су нормативно усклађивање са последњим изменама европског законодавства и у нашој земљи, па је Министарство правде је оформило радну групу за израду нацрта новог Закона о заштити података личности, што је дефинисано и Акционим планом за Поглавље 23. 

Кубуровић је напоменула да је и Министарство правде дели мишљење Повереника за информације о недостацима подстојећег закона, али да и да стоји на становишту да се он не доноси преко ноћи "јер брзина доношења једног овако важног правног акта није смела да буде на уштрб његовог квалитета". 

"Са жељом да нови законодавни оквир буде резултат усклађивања са новом Уредбом о заштити физичких лица у односу на обраду личних података и о слободном протоку података, као и Директивом о заштити физицких лица у односу на обраду лицних података од стране надлежних органа, које је Европски парламент усвојио 2016. године, у израду нацрта новог закона укључио се и правни експерт Грејем Сатон", нагласила је она.

Шеф мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио рекао је да та Делегација подржава процес демоктаризације у сектору безбедности који се током последњих гоина одвијао и у евоспким државама.

"Овај пројекат посебно се односи на реформу сектора безбедности и јаче учешће цивилног сектора у њему", рекао је Орицио.

Он је истакао да је током последњих неколико година дошло је до крупних измена у прописима у области заштите података у дрžавама Европске уније, које су настале као одговор на савремене токове и доступност информација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво