Председник посетио спомен-собу жртава на КиМ

Током посете спомен-соби посвећеној киднапованим и убијеним цивилима, војницима и полицајцима на Косову и Метохији и жртвама НАТО бомбардовања, председник Србије Александар Вучић најавио је проширење надлежности Комисије за нестала лица.

Та комисија до сада се бавила несталима, али не и киднапованима и убијенима. Породице киднапованих, убијених и несталих Срба од председника су тражиле и адекватно спомен-обележје за све жртве.

Вучић је поручио да ће бити постављена спомен-соба за све косовскометохијске и друге жртве и истакао да се нада да ћемо успети да сачувамо своју земљу и да немамо више оваквих спомен-соба.

Навео је да је на таквом месту тешко рационално говорити, али да ће се покушати, ако постоје било какве основе сумње да се воде истраге против починилаца злочина.

У том смислу председник Србије је рекао да се не може много очекивати, не зато што нема жеље да се то уради, већ због тога што је много времена прошло.

"Ми Срби, и поносан сам на то, успели смо да покажемо поштовање према жртвама других народа и осудимо многе који су са српским именом и презименом починили злочине. А оно што ме боли је да мало где можете да наиђете на искрену сузу због било које српске жртве у међународној заједници", рекао је Вучић. 

Пошто се то неће догодити, додао је Вучић, морамо ми да покажемо веће поштовање према нашим жртвама. 

"Морамо да кажемо да су и наше жртве биле огромне, да смо изгубили много људи, да је на стотине хиљада људи напустило своја огњишта, да о томе треба да говоримо, решавамо проблеме, али и да не заборавимо на оне који су бранили своју земљу и оне који су били криви само зато што су припадали српском роду", додао је.

Вучић је навео да смо успели да економски брод који је тонуо извучемо на површину, али да смо поново ушли у политички немирне воде у региону не својом кривицом. 

Патријарх: Важно да не заборавимо КиМ

Патријарх Иринеј је поручио да је свако зло привремено и да не може као такво опстати.

Додао је да је народ на КиМ пао пред неправдом света, као и да су сукоби између два народа који су годинама делили живот на истој територији били "зло доба".

"На Косову је правда и истина закопана. Зло ако закопате умреће, ако истину закопате, она ће васкрснути. Тако се надамо да ће истина о свим злоделима васкрснути", рекао је Иринеј.

Патријарх је додао да сви злочини на КиМ траже освету, али не људску, већ Божју.

"Они који су страдали, страдали су јер представљају један народ и припадају земљи којој припадају", навео је патријарх.

Он је истакао да су просторије Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији место туге не само родитеља и сродника убијених већ и целог српског народа.

"За нас је данас важно да не заборавимо Косово и Метохију, то је наша земља која је и раније, а нарочито у наше доба, испрљана крвљу. Многи кажу – то је воља Божја, али није, никоме Бог не жели зло. То је допуштење Бога, он зна зашто је то допустио, да дођемо себи и ценимо вредност Косова", рекао је Иринеј.

Патријарх је закључио да верује да ће правда кад-тад победити, а да је на нама да "чекамо испуњење те правде".

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић рекао је да је овај дан значајан, јер се коначно у спомен-соби косовских жртава налазе заједно највиши представници државе и Цркве.

Он је рекао да је бивши режим ДОС-а признао "лажну државу Косово", као и да су тако "нанели највећи грех према породицама киднапованих и убијених на Косову и Метохији.

"Имамо документа да је савезна влада Коштунице и републичка влада Ђинђића на наговор Чеде Јовановића и Чанка ослободила 2.108 албанских терориста. Зато ме боли када они који су допринели нашој трагедији нападају нашу државу, Владу, председника и Цркву", рекао је Спасић.

Он је рекао да држава која преда свог председника, генерале војске и полиције због наводних злочина никада "неће прогледати".

"Ми као Удружење нећемо да се мешамо у политику, али могу рећи да стојимо иза сваке одлуке нашег председника. Можемо да се помиримо са Албанцима, али не са албанским злочинцима. Као што је председник Вучић добро рекао, није све на Косову српско, али северни део КиМ не може да припада 'републици Косово'", рекао је Спасић.

Он је навео неке од захтева Удружења, за које, како каже, очекује подршку председника Републике.

"Једино Србија нема законом регулисана права цивилних жртава, ту нам треба ваша помоћ. Такође, да се зид плача претвори у споменик за све жртве, цивиле, војнике, полицајце који су убијени на КиМ и у НАТО бомбардовању. Исто тако, 10. јун, кад је потписана Резолуција 1244, да држава обележи, не да буде државни празник, али да буде датум за обележавање косметских жртава", рекао је Спасић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво