Михајловић: Има напретка, али Србија још није родно равноправна

Србија још увек није родно равноправна земља – жене су у приватним и државним предузећима и даље плаћене око 30 одсто мање него њихове мушке колеге, али има и напретка када је реч о родној равноправности, каже министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Зорана Михајловић, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, рекла је новинарима да је на државном нивоу направљено много када је реч о овој области, а да прави посао предстоји на локалу.

"Од око 160 локалних самоуправа, само је 10 градоначелница или председница општина, што није довољно", рекла је Михајловић која је учествовала на конференцији "Локални механизми за родну равноправност - на путу остваривања политике родне равноправности на локалном нивоу".

Истакла је да је свака локална самоуправа дужна да има бар једну особа која ће се бавити родном равноправношћу и дужна да има Савет за родну равноправност. Тај Савет треба да, како је рекла, спроводи пројекте који би се бавили већом заступљеношћу жена.

На државном нивоу, каже Михајловић, чека се Закон о родној равноправности а уведено је и родно одговорно буџетирање, што значи, да ће свако министарство водити рачуна ко су крајњи корисници средстава, мушкарци или жене.

Србија у овој области има још добрих резултата – како је навела, од четири локалне самоуправе које су у последње четири године потписале Повељу родне равноправности, сад их у Србији има 46.

Србије је и једина земља у Европи која није чланица ЕУ а увела је индекс родне равноправности, подсетила је Михајловић.

Када је реч о родној равноправности, Србија је на више нивоу од неких землаља региона, али оне области у којима има места за напредак јесу тржиште рада и примењивање аката на локалном нивоу.

Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге рекао је да његова земља "држи високу цену" када се ради о родној равноправности, те да зато швајцарска влада подржава напоре и посвећеност Србије да унапреди родну равноправност. Заједно са ЕУ, Швајцарска подржава 34 родна савета у 34 општине у јужној и југозападној Србији.

Швајцарска ће наставити да подржава Србију и наша влада на корак је до усвајања нове стратегије сарадње са Србијом која би требало да има увећан буџет, а наредне четири године остаћемо међу топ три највећа донатора, а родна равноправност има посебно место у нашим напорима.

Директор Канцеларије Уницефа у Србији Мишел Сен Ло изразио је захвалност министарки Михајловић на труду који улаже и додао да је важно да се у Србији "седне и разговара" јер је "сви морају имати иста права - и жене и мушкарци".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво