Додељене награде "Српски кривак"

Удружење "Српски Кривак" доделило је годишње награде за посебна достигнућа у науци, уметности, привреди и неговању српске традиције. Међу награђенима и главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић.

Награђени су, могло би се рећи, најбољи међу најбољима - јер Удружење "Српски кривак" окупља угледне и успешне људе, који чувају традиционалне културне вредности и обичаје и постижу достигнућа у областима попут науке, уметности, спорта, новинарства, пољопривреде Србије.

Међу седморо награђених, дечји песник Љубивоје Ршумовић поносан је, каже, што у својим рукама држи фигуру "Српски кривак", зато што је та врста белог кукуруза симбол опстанка српског народа.

"Морам да признам да сам у симболу српског кривака, који смо ми данас добили, уствари видео симбол српског опстанка уопште, симбол и оне мајке која рађа децу, која заправо рађа народ, која се најефикасније бори против беле куге", рекао је Ршумовић.

Драган Јаћимовић успешно се изборио да дође на врх света – 2000. године попео се на Монт Еверест.

"Кад ме је председник удружења позвао, питао сам га да ли треба неки говор да одржим, рекао је да не, него ми ценимо дела и поштујемо дела. То је и оно што је један добитник рекао – ово ми је прва награда у Србији, и мени је то слична ситуација. Више за оно што сам радио знају у свету него овде код мене кући", каже Јаћимовић.

За изузетан допринос у новинарству награђен је и наш колега, главни и одговорни уредник Образовно-научног програма РТС-а Илија Церовић. Аутор је и уредник више од 250 емисија, интервјуа и научноистраживачких и документарних серија.

"Ово признање припада, пре свега, Образовно-научном програму и РТС-у у целини, као јавном медијском сервису који свакодневно улаже напоре да дела великих прегалаца доспу до најшире јавности", рекао је Церовић.

Годишњу награду Удружења "Српски кривак" добили су и параолимпијка и репрезентативка Србије Борислава Перић Ранковић, Ненад Лаловић - други Србин у Међународном олимпијском комитету после Борислава Станковића, Слободан Вујић, први српски научник рударско геолошког усмерења изабран за иностраног члана Руске академије наука, и Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво