Банатско село са школама пуним ђака

Село Дупљаја код Беле Цркве богато је, кажу мештани, из два разлога – имају најплоднију и најскупљу земљу, чија цена по хектару достиже и 10.000 евра и школу пуну ђака. У селу које постоји три века годинама је позитиван тренд наталитета, а свака трећа породица има више од двоје деце.

Док у другим деловима Србије села одумиру, а у 63 одсто домаћинстава нема млађих од 65 година, у Дупљаји је све другачије. Овде роде редовно слећу. У породици Анукић – петоро малишана.

"Имам две сестре и два брата, лепо ми је са њима, имам с киме да се дружим, да се играм, радујемо се заједно, понекад се мало и посвађамо, па свеједно добро је, не бих волела баш да сам сама", каже Данијела Анукић. 

Њен брат Немања каже да би му било веома досадно да је сам.  

"Мислим, кад имамо за једно дете, да ћемо имати и за двоје и за троје, ето ми имамо и петоро па све их спремамо за живот, за школу, за све и није нам тешко", истиче Биљана Анукић. 

У селу готово свака трећа породица има више од двоје деце. Зато су клупе у сеоској школи пуне. Док подручна одељења у осталим селима белоцркванске општине имају тек по десетак ученика, а понекад и само једног, у Дупљаји чак 42 ђака наставу похађа у две смене.

"Деца су стварно највеће богатство како овог села тако и свих нас наравно. Јесте позитиван тренд у Дупљаји да родитељи имају троје, четворо па и петоро деце, што је веома похвално", напомиње учитељица у ОШ "Ђорђе Малетић" Драгана Лазин. 

Синиша Анукић истиче да у Дупљаји има много деце зато што сви остају ту да живе. 

"Плодна нам је земља и сви остају да раде, имају и шта да раде и зато смо и најбогатији у нашој општини што се тиче деце", објашњава Синиша Анукић. 

У земљи чији су становници са просечном старошћу од 43 године међу најстаријима у Европи, из шест скромних сокака у Дупљаји сваког часа излеће група малишана, што није тешко када је сваки десети мештанин или ђак или студент.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи