Скуп САНУ: Ментални поремећаји у самом врху узрока нарушеног квалитета живота

Ментално здравље представља национални капитал, а ментални поремећаји су на самом врху узрока нестабилности и нарушеног квалитета живота због чега је САНУ одлучила да својим научним знањем помогне у превенцији тог здравственог проблема, поручено је да данашњег форума о менталном здрављу ''Нема здравља без менталног здравља'' одржаног у САНУ.

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић навео је да је идеја петог састанка под називом Проблеми јавног здравља у Србији фокусирање на теме које потресају друштво драматичније него, како је навео, политичке међуигре.

"Овде се ради о питању живота и смрти, квалитета живота, коначно и менталног стања у једном друштву. Пре две године започели смо нешто што смо желели да постане традиција иза које остају монографије које ће сведочити како смо у једном времену оцењивали свет око нас'', рекао је Костић.

Додао да после сваког таквог скупа излазе одређене тезе које, како каже, покушавају да поделе са владиним и невладиним организацијама са циљем да се усагласи њихово заједничко деловање.

Председник Академијског одбора за биомедицинска истраживања Љубисав Ракић рекао је да идеја скупа није да то буде симпозијум или конференција о задатом проблему него, како је истакао, да се прилагоде основна знања о психијатрији захтевима јавног здравља и предлозима за бољу организацију у здравственој служби.

''Положај науке у веку који је почео има за циљ да мења методологију. Уместо да изучавамо зашто се нешто догодило, треба да се крећемо у правцу предикције и изучавања оног шта би се могло догодити'', истакао је Ракић.

Секретар Одељења медицинских наука САНУ Драган Мицић нагласио је да је скуп посвећен менталном здрављу потребнији друштву више него икада с обзиром на време у којем живимо.

''Основна идеја је била да понудимо експертско знање САНУ ширем кругу учесника с једне стране кроз организовање оваквих форума, а с друге стране кроз публиковање монографије. Покренута је едиција у којој ће бити публиковани сви скупови и остаће као трајно сведочанство'', навео је Мицић.

Осим академика и стручњака из Србије, на форуму који је организован у сарадњи са Удружењем психијатара Србије гости предавачи били су директор Програма за ментално здравље Регионалне канцеларије СЗО Данијел Кишолм из Копенхагена и председник Удружења за побољшање програма за ментално здравље из Женеве.

Према подацима Светске здравствене организације једна од четири особе у току живота оболи од неког менталног поремећаја као што је депресија, анксиозност, злопупотреба супстанци, поремећаји исхране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво