Србија и Словачка заједно против "рада на црно"

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и његов словачки колега Јан Рихтер потписали су у Братислави протокол о сарадњи два министарства, чији је циљ, између осталог, спречавање рада на црно и обезбеђивање заштите грађана на раду у иностранству.

Током састанка министри су разговарали о бројним темама, а договорени су и додатни видови сарадње две земље, саопштило је Министарство рада.

Ђорђевић је рекао да је сарадња земаља у региону у области спречавања рада на црно од великог значаја, јер за циљ има обезбеђивање пуне заштите грађана на раду у иностранству, уз истовремено поштовање важећих прописа обе државе.

"У заједничком је интересу да се додатно ојача сарадња двеју Влада, као и министарстава у овој области, посебно у борби против нелегалног рада, као и у бољем протоку информација у циљу спречавања рада на црно и рада нелегалних агенција", истакао је министар.

Министар је изјавио да је на састанку са Рихтером било разговора о медијској кампањи којом ће се у наредном периоду, како каже, едуковати грађани Србије који долазе на рад у Европску унију и у Словачку, како и на који начин да препознају да су ангажовани "на црно".

"Желимо да сваки грађанин који живи у Србији и ван ње, буде сигуран и безбедан с једне стране, да буде сигуран да држава мисли на њега где год да се он налази, а с друге стране, да грађани Србије који кроз порез одвајају новац за социјалну заштиту знају да је тај новац на најбољи начин распоређен", рекао је Ђорђевић.

Према речима Ђорђевића, надлежне службе министарства су појачале контролу лиценцираних агенција, а и интензивно сарађују са осталим институцијама надлежним за контролу субјеката који обављају послове запошљавања без дозволе за рад.

"Ово министарство наставља да предузима све неопходне мере из своје надлежности у циљу спречавања нелегалног запошљавања српских грађана у иностранству, тако да су од почетка ове године одузете две дозволе за рад агенцијама које су запошљавале у Словачкој Републици, док, са друге стране, пет привредних субјеката није добило дозволу, јер су обављали послове запошљавања без дозволе", навео је Ђорђевић.

Министар је додао да су миграције и кретање становништва нешто нормално, што се дешава поготово у Европи која, како каже, отвара своје границе.

"Суочавамо се са ситуацијом да неки грађани одлазе ван граница и траже запослење у Европској унији. Мене изузетно радује када чујем да неки од њих свој посао налазе овде у Словачкој. Словачку сматрам изузетно пријатељском земљом и врло блиском Србији и политички али и културно", рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, циљ државе Србије је да одлазак радника у Словачку буде на највишем нивоу, али да влада чини све да се у Србији створе услови како грађани не би морали да напуштају своју земљу.

Министар је рекао да је уверен да ће од данас, након потписивања споразума, сарадња надлежних служби две земље бити подигнута на виши ниво.

Истакао је да је тешко проценити колико људи одлази у Словачку да ради нелегално, јер сви они, како каже, из Србије излазе као туристи.

У саопштењу ресорног министарства наглашава се да је такав начин билатералне сарадње најбржи вид обезбеђивања гаранције за заштиту грађана на раду у иностранству и чланова њихових породица, нарочито имајући у виду да за његово ступање на снагу није потребно спровести поступак ратификације, који је сложен и додатно би одлагао решавање актуелних питања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво