Полемика КРИК-а и Поповића

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) саопштила је да је организација која се бави истраживачким новинарством, не износи оптужбе ни на чији рачун, нити заступа нечије интересе. Министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић каже да најновије саопштење КРИК-а показује да је једини циљ новинара те истраживачке мреже не да се баве истраживачким новинарством, већ његовим политичким ставовима.

На свом сајту КРИК је реаговао на изјаву министра без портфеља Ненада Поповића за РТС којом је ту истраживачку мрежу оптужио да је прича из пројекта "Рајски папири" политички напад на њега, председника Србије и Владу.

"Поповић је поновио да не поседује офшор компаније рекавши да су његове фирме регистроване у Русији и Европи, али јавности није објаснио чињеницу да је Агенцији за борбу против корупције пријавио да има офшор фирме – на Кипру и Британским Девичанским Острвима", наводи КРИК.

Мрежа, како се наводи, објављује истраживачке приче у којима открива корупцију и криминалне везе са циљем да грађанима открије оно што појединци и интересне групе настоје да сакрију, као и да укаже на потенцијалне злоупотребе вршилаца јавних функција.

"Учешће у пројекту 'Рајски папири' управо показује да је рад КРИК-а препознат на међународном нивоу", наводи се на сајту.

Подсећа се да је прича о томе да је Поповић имао намеру да оснује две офшор фирме на Острву Ман и траст у Хонгконгу настала у међународном пројекту "Рајски папири" у коме је учествовало скоро 100 медијских организација из целог света.

Уз причу, КРИК је објавио и документа која су процурила из адвокатске канцеларије "Еплби" и која показују да је Поповић желео да реорганизује своје богатство.

"Процурила документа показују да је Поповић имао најмање седам офшор компанија, од којих је једна регистрована на Британским Девичанским Острвима, а остале на Кипру, да се његови послови и имовина процењују на најмање 100 милиона долара, као и да поседује некретнине у најмање три државе – Србији, Црној Гори и Русији", наводи КРИК.

Документа из "Рајских папира", наводи се, показују да је агенција "Еплби" која је требало да реализује Поповићеве планове спровела истрагу и открила различите контроверзе у вези са његовим пословима у Русији.

Како је саопштено, новинари КРИК-а су открили да је Агенција за борбу против корупције против Поповића покренула три поступка, а да Друго основно јавно тужилаштво тренутно проверава кривичну пријаву поднету против њега због сумњи за злоупотребе приликом приватизација.

Нападима на КРИК, Поповић већ недељу дана избегава да објасни оно што је неколико пута поновио – да нема офшор компаније, пише КРИК.

Офшор фирме које се помињу у "Рајским папирима" пријавио је Агенцији за борбу против корупције и наведене су у његовом имовинском картону на сајту Агенције, закључује се у саопштењу, преноси Фонет.

Поповић: КРИК наставља са лажним тврдњама

Министар без портфеља задужен за иновације Ненад Поповић каже да најновије саопштење КРИК-а показује да је једини циљ новинара те истраживачке мреже не да се баве истраживачким новинарством, већ његовим политичким ставовима.

"У том саопштењу они нису ни покушали да оповргну моје наводе да су све три тврдње које су изнели о мени – лажне", рекао је Поповић, преноси Танјуг.

Поповић је поновио три, како каже, лажне тврдње КРИК-а.

Према његовим речима, прва лаж је да се његове компаније помињу у "Рајским папирима", што је сам КРИК, како наводи, потом демантовао.

Друга лаж, према Поповићевим речима, је да адвокатска канцеларија "Еплби" није желела да га узме за клијента због, наводно, "контроверзних послова" у Русији.

У његовим саопштењу се наводи да се испоставило да је Поповић клијент "Еплбија", али да није реализовао њихов предлог и предлог консултантске куће PWC за преношење његових компанија у офшор зоне из "Рајских папира".

"Лагали су да имам компаније изван Русије и Европе. Још једном тврдим, све моје компаније су данас регистроване у Русији и Европи", каже Поповић.

Према његовим речима, очигледно је да КРИК по налогу споља наставља кампању против њега због његових политичких ставова везаних за јачање сарадње Србије и Русије и става да Србија никада не треба да постане члан НАТО пакта, нити да уведе санкције Русији.

"Још једном понављам да сам сву своју имовину стекао много пре него што сам постао министар, радећи претходних 25 година у иностранству. Не примам плату као министар у Влади, а све што поседујем пријавио сам уредно и по закону Агенцији за борбу против корупције", истакао је Поповић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи