Дани све хладнији, деце у свратишту све више

У београдском свратишту не одустају од старих навика – да децу која у својој средини немају подршку, изведу на прави пут. Поред тога што се труде да им обезбеде топао оброк и топлу одећу, подстичу их и подржавају да наставе школовање. Ближи се и Нова година, па из Свратишта апелују на грађане да помогну како би деца добила пакетиће.

Ближи се зима, и дани постају све хладнији, а велики број деце нема одговарајуће услове за живот. Свратиште за децу улице у Београду, отвара своја врата младима који баш на том месту проналазе сигуран кутак. 

Јасна Братичевић из Свратишта каже за РТС да очекују повећан број деце током зиме, а најважније ствари су почели да прикупљају још пре месец дана.

"Приоритет су топла обућа и одећа, капе, рукавице, шалови, али и новогодишњи пакетићи. Спремамо их за сву децу која долазе у сваратиште, њих је 350 до 400. Апелујемо на све који могу да нам помогну", рекла је Братичевићева.

Ове године Свратиште је славило десети рођендан. Ипак, свако сутра је неизвесно јер немају стабилно финансирање.

Братичевићева истиче да грађани и компаније од самог почетка увиђају значај свратишта, а оно је препознато и у Закону о социјалној заштити. Међутим, свратиште нема стабилно финансирање, већ опстаје захваљујући пројектима и донаторима. Потребан нам је неки модел стабилнијег финансирања, то би направило праву промену, истиче Јасна Братичевић.

У свратишту бораве деца од пет до 15 година. Ту се задовољавају њихове базичне потребе за хигијеном, дочекује их стручни тим, имају психосоцијалну подршку.

"Мотивишемо децу и њихове породице да се повезују са институцијама, упишу у школе. Од 288 корисника који сад долазе, 80 одсто иде редовно у школу", рекла је Братичевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара