Дојење важно за развој и интелигенцију детета

У Србији се само 13 одсто беба искључиво доји, према истраживању Завода за статистику и Уницефа. Уницефова кампања "Сваки тренутак је важан", коју медијски подржава РТС, указује на значај дојења које, тврде стручњаци, утиче на развој чула и интелигенције, штити бебу од болести и инфекција и зближава мајку и дете.

Многе мајке, на жалост одустају од дојења и мајчино млеко замењују адаптираним млечним формулама, којих на тржишту не мањка. Са кампањом за храну за бебе, почиње се још у породилишту.

Не постоји ништа што мајка може да учини за своје дете што може да се мери са одлуком да га доји, тврде педијатри.

Често питање је колико дуго дојити бебу. Лекари кажу да нема правила, али препоручују искључиво дојење првих шест месеци. Мама Драгана је одлучна да своју бебу доји док год буде имала млека.

"Први пут кад су ми је донели, беба није знала да сиса као што ни ја нисам знала лепо да је наместим. Наравно, ту су биле бабице да ми помогну. Не крене то баш тако као што ми мислимо да ће први дан кренути одмах велика количина млека него је потребно мало по мало упорности и ето на крају кренуло је некако и успели смо", објашњава Драгана Јовановић.

До прве контроле за месец дана, што је, твреде лекари, дуг период, готово половина беба престане да сиса. Мајке обично кажу да немају довољно млека и да је њихова беба стално гладна.

"Јако је важно узети га када плаче, јер нам тада нешто поручује. То није увек глад. Врло је важно колико беби треба хране, колико треба млека, како млеко полако долази", каже патронажна сестра Снежана Малешев.

"Некада је потребно и неколико недеља да би се постигла жељена количина млека и то је оно што чини да ли је мајка довољно упорна или не", истиче шефица Одељења неонатологије КБЦ Звездара Олга Станојловић.

По рођењу, бебин желудац је величине трешње, те им је мала количина млека сасвим довољна, објашњавају педијатри.

"Прво млеко које се лучи, колострум, лучи се у веома малој количини али оно је врло драгоцено. То је нешто што зовемао прва бебина вакцина. Она садржи антитела, све те заштитне факторе који омогућавају беби добар имунитет и заштиту од инфекција", наглашава докторка Станојловић.

Такође је важно да беба сиса већ у првом сату по рођењу. У многим породилиштима, то међутим, није пракса. У чак 60 одсто случајева, први бебин оброк је адаптирана млечна формула.

Дојењем мајка даје детету оно што ниједна друга храна не може да замени – темељ за доживотно здравље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи