Лончар: Оболели од малих богиња стабилно, вакцина има довољно

Министар здравља Златибор Лончар каже да су предузете све утврђене мере у случају епидемије малих богиња, да се све више људи вакцинише и да вакцина има довољно. Поручује да је држава спремна да одреагује на сваку ситуацију.

Од почетка октобра до данас, регистровано је 98 случајева малих богиња у Србији. Већина оболелих није вакцинисана, или је непотпуно вакцинисана. У болници је 47 одсто оболелих, а седморо има и упалу плућа.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар здравља Златибор Лончар каже да су ти пацијенти сада стабилно и да се њихово стање побољшава. 

Истиче да се са превентивним мерама кренуло још када су се богиње појавиле у Румунији, а то су хитна пријава сумње, епидемиолошко испитивање, узорковање, ревизија вакциналних картона и вакцинација невакцинисаних.  

"Оно што данас радимо јесте да где год се појави сумња истог секунда алармирамо, региструјемо и спроводимо мере које су неопходне", каже министар и додаје да смо у ову ситуацију дошли због наше неодговорности.

Према његовим речима, ова ситуација ће даље зависити од тога како се будемо понашали, каква ће бити наша свест, а држава ће одрадити своје. 

Како је рекао, дете може да се упише у вртић ако није могло да буде вакцинисано из одређених здравствених разлога.

Такође, у болницама су већ пооштрене мере и оне ће трајати минимум двоструко дуже него период инкубације од последњег оболелог, додао је министар.

"За сада нема забране посете болницама, што не значи да их неће бити ако наставимо да будемо неодговорни као до сада", рекао је Лончар.

Министар је истакао да ММР вакцина има довољно, да ће их бити довољно у наредном периоду и да се све више људи вакцинише.

Поновио је да се спроводе све предвиђене мере у случају епидемије малих богиња.

"Издато више од 900.000 е-рецепата"

До суботе је у 10 београдских општина издато 922.995 електронских рецепата, каже Лончар.

Како је рекао, 66.272 пацијента са хроничним дијагнозама има сада поновљене рецепте, а за сада су укључене 1.152 апотеке и 1.993 фармацеута.

Издавање е-рецепата почело је 30. октобра у 10 општина у Београду.

Лончар је појаснио да хронични пацијенти треба да оду код лекара који ће им преписати терапију, а затим у наредних шест месеци могу само са књижицом да иду у апотеку која има налепницу "е-рецепт" и моћи ће да подижу лек без рецепта.

"Све су то ствари без којих не можемо даље, јер је ово предуслов да наше здравство буде боље, а план је да наше здравство буде лидер у региону за три године", рекао је Лончар.

Министар је најавио и да ће сутра бити објављен регистар оболелих од дијабетеса.

Најавио је и нову акцију бесплатних прегледа за следећу недељу и истакао да је прошли пут на 17.000 прегледаних, код 594 људи постављена дијагноза у почетној фази.

"Тиме смо добили шансу да тим људима спасимо живот и то је највећи успех ових акција", рекао је Лончар и додао да ће наредна акција обухватити преглед штитне жлезде, односно анализу хормона штитне жлезде Т3, Т4 и ТХС.

Коментаришући промену на челу РФЗО-а, Лончар је рекао да ће резултати Фонда и сарадња са министарством бити бољи.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 12. нов 2017, 23:03) - anonymous [нерегистровани]

Vakcine

Kao da se vakcinama leci sve!
:-)