Мигранти у камиону или вагону - како се домоћи Европске уније

Балканска мигрантска рута затворена је већ годину и по дана, али миграције ка Европи нису заустављене. Погранична полиција Мађарске свакодневно спречи педесетак миграната да илегално уђу на територију Европске уније. Да би се домогли Мађарске, мигранти у Србији траже нове начине.

Ако не може преко жице, може у церади камиона. На тај начин мигранти свакодневно покушавају да пређу у Мађарску. Возачи камиона на Хоргошу кажу да им то ствара велике проблеме са мађарским властима.

"У церадама, откину царинску сајлу и подвуку се негде. Код Мађара морамо да доказујемо да нисмо криви, да нисмо узели надокнаду. Једног нашег колегу су ухватили, платио је доста",  кажу возачи. 

Мигранти су на више места пробили заштитну ограду поред железничке станице Суботица, где углавном ноћу чекају погодан тренутак да се сакрију у возове који иду према Европској унији.

Групу младића из Ирака екипа РТС-а сусрела је у близини железничке станице. Кажу иду за Мађарску. На питање како ће прећи границу, када немају документе - за телевизију одговора нема.

Мигранти се најчешће скривају у поткровљима путничких возова, у подножју теретних вагона, па чак и у цистернама. Забележено је и неколико смртних случајева због удара струје са железничке високонапонске мреже.

Тек понеко од миграната, пругом, стигне до Мађарске. Међутим, мигрантска срећа кратко траје. Према извештајима мађарске полиције, 99 процената миграната буде приведено и враћено у транзитне зоне са Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи