Војномедицински центар "Нови Сад" прославио 231 годину

Свечаном академијом у новосадском Мастер центру обележена је 231. годишњица постојања најстарије активне болнице у Европи, Војномедицинског центра "Нови Сад" (ВМЦ), а министар одбране Александар Вулин је том приликом поручио да ће систем војног здравства бити унапређен. Он је честитао свим запосленима у Војној болници тај јубилеј.

Александар Вулин је рекао да ће Министарство одбране набавити сву потребну опрему за развој те установе, истакавши да неће бити несташице лекова и да ће сви војни осигураници бити збринути уколико за то буде потребе.

Рад ВМЦ-а у Новом Саду, Вулин је оценио као одличан, рекавши да ће ресорно министарство унапредити и оснажити војномедицинске центре у Србији како би сви здравствени осигураници имали најбољу могућу заштиту, а борбу за све запослене у систему војног здравства најавио је кроз наредна законска решења, пре свега кроз Закон о Војсци Србије, по коме ће се, како тврди министар одбране, побољшати положај тих људи.

"У систему војног здравства 3.800 здравствених упосленика у току једне године збрине више од 115.000 војних осигураника и преко 300.000 цивилних осигураника. У овом тренутку, 60 наших лекара се налази у мировним мисијама у читавом свету, воде рачуна и брину о здрављу многих људи. Војно здравство је један од најбитнијих делова система Војске Србије и наш систем одбране не би могао да се замисли без ових људи који су добри и веома вредни", рекао је Вулин истакавши да сви запослени у ВМЦ-у самопожртвовано дају своје време да би свакоме, без обзира на то да ли је војник или цивил, било боље.

Управник Војномедицинског центра "Нови Сад" Братољуб Бркљача напоменуо је да је новосадска Војна болница од 1786. године до данас била војна, те да је значајна по томе што је једина стационарна војна установа у Војводини, што никада није прекидала рад, те да је увек била у првим одбрамбеним линијама.

Први смо збрињавали рањенике, подједнако се бринули о заробљеницима, као и о својим ратницима, први смо организовали изолатор за оболеле од Птичијег грипа за време одржавања фестивала "Егзит".

За непун сат смо прихватили хируршке пацијента из Срема за време поплава и увек смо способни да будемо тамо где треба, рекао је Бркљача додавши да ВМЦ у Новом Саду сада ради и за цивилне осигуранике.

Он је подсетио да је ВМЦ већ шесту годину у мрежи здравствених установа АП Војводине, те да ће од 1. јануара и званично променити назив у Војна болница Нови Сад, као и да ће бити наставна база Медицинског факултета у Новом Саду.

Напоменуо је да је сарадња ВМЦ-а са Градом Новим Садом на високом нивоу, као и са институтима у Сремској Каменици, Домом здравља "Нови Сад" и Клиничким центром Војводине.

"Велик значај за Нови Сад и читаву Војводину"

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је значај ВМЦ-а за Град Нови Сад веома велик пошто Нови Сад нема Градску болницу и ВМЦ надокнађује недостатак установе која покрива секундарни ниво здравствене заштите.

Она практично у великој мери растерећује Клинички центар Војводине и институте у Сремској Каменици и од великог је значаја за здравствену заштиту, не само Града Новог Сада, него ширег региона бачког управног округа, али и читаве Војводине. Када на то додате чињеницу да ВМЦ прославља 231. рођендан, онда морате да застанете и у најмању руку се захвалите за све оно што су радили у више од два века, рекао је Вучевић.

Он је додао да Град Нови Сад пружа велику подршку Војној болници која се осликава кроз опремање потребном апаратуром, те да се нада да ће здравствена заштита грађана Новог Сада постати још доступнија и квалитетнија.

Чињеница да иза зидина симбола Новог Сада, Петроварадинске тврђаве, функционише и ради једна од најбољих наших болница, са сјајним особљем, показује и да су наши преци били далековиди када су на том простору основали Војну болницу и посебну част представља чињеница да је ВМЦ најстарија активна болница у Европи, то је велика традиција и нешто на шта не можете остати равнодушни, истакао је први човек Новог Сада.

Покрајински секретар за здравство, социјалну политику и демографију доц. др Зоран Гојковић казао је да се 1.200 цивилних осигураника хируршки лечило у Војномедицинком центру у Петроварадину, као и да сада сви војни осиграници без икаквих проблема могу да се лече у здравственим установама где се лече цивили.

То све говори у прилог томе да желимо један свеобухватни систем у коме ће сви грађани имати једнаку могућност за здравствену заштиту, рекао је Гојковић истичући да цивилни и војни здравствени сектор заједнички црпе енергију и покушавају да унапреде целокупан здравствени систем у Србији.

У ВМЦ "Нови Сад" највише долазе пацијенти због операција жучи и киле. У тој установи обављају се лапараскопске операције, на хирургији постоје и оториноларинголог, гинеколог, офталмолог, ортопед и уролог. Болница има и кардиологију, гастроентерологију, пулмологију, нефрологију, дерматологију, неурологију и психијатрију, а ту се раде и лабораторијске анализе, као и дијагностика уз примену рендгена, ултразвука и мамографа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво