Ауто-пут од Прељине до Пожеге шанса за нове инвестиције

Влада Србије, усвојила је Закључак за Комерцијални уговор о пројектовању и изградњи деонице Коридора 11, од Прељине до Пожеге, дуге 30,9 километара, и како се очекује, уговор о томе ће потписати ЈП "Путеви Србије" и кинеска корпорација "Чајна Комуникејшн Констракшн Компани".

Са овом корпорацијом, меморандум о разумевању о сарадњи на пројекту "Београд-Јужни Јадран", укључујући и деоницу Пожега-Бољаре, потписан је у Пекингу, у мају ове године, током одржавања Форума "Појас и пут".

Од Прељине до Пожеге, траса пута је подељена на три сектора. Први је до Пријевора, уз Чемерницу и делом поред Западне Мораве, у дужини од 8,2, километара, са тунелом, три надвожњака и мостом.

Друго је од Пријевора до Лучана, где би требало асфалтирати 15,5 километара  и изградити 20 мостова, и тунел дуг 1.750 метара. Трећи сектор од седам километара, од Лучана до Пожеге, обухвата и изградњу три моста, тунела, петље у Лучанима и моста преко реке Бјелице.

За пројектанте и градитеље премошћавање Овчарско-кабларске клисуре биће врло изазован подухват. Али за путнике и крај кроз који ће пут проћи биће то велика олакшaње и нова шанса. Путовање ће бити безбедније, брже и комфорније а инвестициони планови извеснији. 

У Лучанима су ову саобраћајницу већ уградили у своје планове, рачунајући на нова радна места која ће са њом стићи, као и на могућност да се ископни материјал од градње тунела искористи за уређење нове индустријске зоне.

"На тој локацији имамо већ сасвим приведене намени прикључке за гасовод, оптичке каблове, воду, струју, све оно што треба. Када уредимо тај простор, моћи ћемо да размишљамо о новим инвеститорима", каже председница општине Лучани Весна Стамболић. 

Очекује се, да ће уговор за деоницу Прељина-Пожега "Путеви Србије" потписати са кинеском корпорацијом "Чајна Комуникејшн Констракшн Компани", која на Коридору 11 већ гради пут од Сурчина до Обреновца.

Од Пожеге, преко Пештере, до границе са Црном Гором, у Бољарима, предстоји изградња још 107 километара ауто-пута, а према првим проценама, та деоница ће коштати око 1,6 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи