Мистерија радиоактивног облака над Европом

Француски државни институт за нуклеарну безбедност саопштио је да радиоактивни облак који се изнад Европе појавио крајем септембра и почетком октобра указује на могућност неке нуклеарне несреће у Русији или Казахстану у том периоду. Сви уверавају грађане да нема опасности за здравље људи нити за природну средину.

Радиоактивни облак изнад Европе регистрован је 27. септембра и мерне станице свих земаља већ у првој седмици октобра потврдиле су присуство супстанце рутенијума 106. Облак је нестао закључно са 13. октобром.

И наша агенција и Институт Винча слали су податке Међународној агенцији за атомску енергију у Бечу, а мерења су свакодневна.

"На основу свих прорачуна нико није био угрожен – ни животна средина ни здравље људи, ни тада а ни сада јер га нема", истиче Маја Еремић из Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну безбедност Србије.

Иако нико не наводи тачну локацију где је дошло до ослобађања радиоактивног материјала, анализа француског Института за нуклеарну безбедност указује да би то могло бити између планине Урала и реке Волге, што значи или у Русији или у Казахстану. Међутим, обе земље то демантују.

"Званично, то још нико није потврдио, ни Међународна агенција за атомску енергију ни ми не можемо да потврдимо. То су сумње једне лабораторије која јесте компетентна, али су сумње у питању", каже Маја Еремић.

Иако искључују могућност акцидента у неком нуклеарном реактору, појава радиоактивног облака са рутенијумом у атмосфери протеклих недеља збуњује и научнике.

"Последица је сигурно неког неконтролисаног испуштања из неког медицинског процеса, јер се рутенијум користи за лечење тумора у оку и истовремено је могуће да је из неког процеса прераде ислуженог нуклеарног горива", објашњава Миодраг Месаровић из Српског комитета у Светском савету за нуклеарну енергију.

На сајту Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије наводи се да је у периоду од 29. септембра до 5. октобра на мерним местима на територији Србије детектовано у ваздуху присуство рутенијума 106, а измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мега бакерела по кубном метру, што се, како се наводи, поклапа са вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи.

Од тада није поново детектовано присуство рутенијума-106 на територији Републике Србије.

Рутенијума 106 нема у природи, вештачки нуклеарни материјал настаје дељењем нуклеарних атома. Његово недавно откривање у атмосфери, бар за сада, остаје мистерија.

број коментара 16 пошаљи коментар
(субота, 11. нов 2017, 13:56)
Bozidar [нерегистровани]

RHB Izvidjanje

Imam svoj Detektor DR-M3. Merim zadnjih nekoliko dana i NEMA IZMENE sto se tice povecanja R aktivnosti. Inace merim Jonizujuce zracenje u atmosferi mCy/h. Krece se od o,5 do o,8 mCy/h

(субота, 11. нов 2017, 12:56)
anonymous [нерегистровани]

jasno ko dan

sve je jasno- poklon bogatih.Treba s time nesto postici..

(субота, 11. нов 2017, 10:44)
anonymous [нерегистровани]

Pogledajte silne nesreće po Rusiji

u proteklih deceniju i više. Od avionskih, autobiskih, automobulskih, vojnih, civilnih nesreće...
Pa više je naroda u Rusiji izginulo za deceniju i više od pozara i ubistva (ne terorizma) nego i od samog terorizma i ratova!

(субота, 11. нов 2017, 10:40)
anonymous [нерегистровани]

Zorane

Kao se vrti planeta Zemlja?Pravcem istok - zapad, a to znači da sve što je na istoku, u Rusiji, u ovom slučaju, dolazi na zapad.Znači u suprotnom smeru kazaljke na satu!

(субота, 11. нов 2017, 10:28)
Jao,rusofili! [нерегистровани]

Sve je to na Zapadu poznato:

Havarija u ruskom "sistemu",ukratko!

(субота, 11. нов 2017, 10:03)
anonymous [нерегистровани]

da,da

znaci Vinca merila i znalo se od septembra do oktobra i niko nije obavestio narod, bar da proba da se zastiti koliko je moguce???

(субота, 11. нов 2017, 09:45)
anonymous [нерегистровани]

Пера из Селеуша

@A da nije bas francuski oblacic?И не знате колико сте у праву.Прва вест у септембру, која је одмах заташкана, је да се ради о емисији из француске фабрике лекова.А ако тек размислите откуда рутенијуму име...то је за западњачке пропагандисте неоспоран доказ да је радиоактивност из Русије.Наиме, рутенијум је добио назив по Ruthenia — што је латински назив за Рус/Русију.Па, дакле, као неоспоран закључак - рутенијум мора да дође из Русије.Само име говори.Ето то је логика која нам се свакодневно сервира са запада.

(субота, 11. нов 2017, 09:43)
Никола [нерегистровани]

За то се знало почетком октобра

Део медија (не главних!), посебно интернетних у Италији је почетком октобра јављао о појачаним концентрацијама у ваздуху, претпостављајући да је извор био изнад Чешке. Занимљиво је да на Балкану о овоме није обавестила јавност нити једна државна агенција, нити медији.

(субота, 11. нов 2017, 09:28)
anonymous [нерегистровани]

Istorija se ponavlja

Meni se čini isti slučaj kao devedesetih kad je iz Italije oblak prešao preko dela Evrope a objavljeno tek nakon desetak godina.

(субота, 11. нов 2017, 09:14)
Зоран [нерегистровани]

Ваздушне масе путују са запада на исток, а не обрнуто

Ако погледате радарске снимке облака на било ком озбиљнијем сајту за прогнозу времена видећете да се ваздушне масе увек покрећу са запада на исток и никада обрнуто (осим у локалу) тако да никакви облаци нису могли да стигну са Урала на запад ... Над Европу су, дакле стигли , највероватније из правца северозапада (највероватније из Енглеске, Норвешка или чак Исланда). Ако се покрећи разликама у температури ондса путују са севера на југ или са југа на североисток. Пропагнда хистерија запада је заиста смешна .