Мистерија радиоактивног облака над Европом

Француски државни институт за нуклеарну безбедност саопштио је да радиоактивни облак који се изнад Европе појавио крајем септембра и почетком октобра указује на могућност неке нуклеарне несреће у Русији или Казахстану у том периоду. Сви уверавају грађане да нема опасности за здравље људи нити за природну средину.

Радиоактивни облак изнад Европе регистрован је 27. септембра и мерне станице свих земаља већ у првој седмици октобра потврдиле су присуство супстанце рутенијума 106. Облак је нестао закључно са 13. октобром.

И наша агенција и Институт Винча слали су податке Међународној агенцији за атомску енергију у Бечу, а мерења су свакодневна.

"На основу свих прорачуна нико није био угрожен – ни животна средина ни здравље људи, ни тада а ни сада јер га нема", истиче Маја Еремић из Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења и нуклеарну безбедност Србије.

Иако нико не наводи тачну локацију где је дошло до ослобађања радиоактивног материјала, анализа француског Института за нуклеарну безбедност указује да би то могло бити између планине Урала и реке Волге, што значи или у Русији или у Казахстану. Међутим, обе земље то демантују.

"Званично, то још нико није потврдио, ни Међународна агенција за атомску енергију ни ми не можемо да потврдимо. То су сумње једне лабораторије која јесте компетентна, али су сумње у питању", каже Маја Еремић.

Иако искључују могућност акцидента у неком нуклеарном реактору, појава радиоактивног облака са рутенијумом у атмосфери протеклих недеља збуњује и научнике.

"Последица је сигурно неког неконтролисаног испуштања из неког медицинског процеса, јер се рутенијум користи за лечење тумора у оку и истовремено је могуће да је из неког процеса прераде ислуженог нуклеарног горива", објашњава Миодраг Месаровић из Српског комитета у Светском савету за нуклеарну енергију.

На сајту Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије наводи се да је у периоду од 29. септембра до 5. октобра на мерним местима на територији Србије детектовано у ваздуху присуство рутенијума 106, а измерене вредности кретале су се у опсегу од 54 мега бакерела по кубном метру, што се, како се наводи, поклапа са вредностима измереним у истом периоду у другим лабораторијама у Европи.

Од тада није поново детектовано присуство рутенијума-106 на територији Републике Србије.

Рутенијума 106 нема у природи, вештачки нуклеарни материјал настаје дељењем нуклеарних атома. Његово недавно откривање у атмосфери, бар за сада, остаје мистерија.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво