Младом Крагујевчанину успешно урађена компликована операција кичме

Крагујевачки Клинички центар успоставио је сарадњу са водећим шпанским ортопедима који желе да помогну у лечењу наших пацијената и едукацији колега. Један од најпризнатијих светских стручњака у тој области Мануел Фернандез бесплатно је оперисао три особе са најтежим деформитетима кичме. Најмлађи пацијент имао је и најкомпликованију интервенцију.

Шеснаестогодишњи Андрија Михајловић од четврте године болује од мишићне дистрофије. Као последица основне болести, јавила се сколиоза. Кичма му је повијена чак 50 одсто, због чега, каже, не може лепо да седи и тешко прати наставу у школи.

"Хоћу да се оперишем, да ми кичма буде лепа, да се дружим са својим вршњацима", каже  Андрија Михајловић из Крагујевца.

Жеља му се и остварила. Сложеном интервенцијом руководио је шпански професор Мануел Фернандез, сарадник водећих светских клиника код операција кичме. Драгоцено знање и искуство, поделио је са крагујевачким колегама. 

"Извели смо захват по највишим светским стандардима, радећи корак по корак уз стални неуромониторинг. Операција је била веома компликована и трајала више од пет сати. У њој је учествовао цео тим. Задовољан сам сарадњом са вашим лекарима", истиче Мануел Фернандез са Универзитетске клинике у Леону (Шпанија).

Ортопед из КЦ Крагујевац Срђан Влајовић каже да су спречене додатне компликације везане за кардиоваскуларни и респираторни систем које би настале као последица израженог деформитета кичменог стуба.

Нова сазнања и технологија, која је примењена, предуслов су да крагујевачки ортопеди самостално обављају најкомпликованије захвате. Операције најтежих деформитета кичме постаће стандардна процедура формирањем Центра за спиналну хирургију. 

"У том смислу смо планирали следеће године додатне едукације на много вишем нивоу уз учешће и осталих ортопеда из нашег региона који гравитирају ка Клиничком центру Крагујевац", објашњава директор КЦ Крагујевац Предраг Саздановић.

Млади Крагујевчанин Андрија Михајловић успешно се опоравља у болничкој соби. На овакве интервенције, каква је њему урађена, пацијенти су до сада упућивани у иностранство. Операција, коју је шпански ортопед бесплатно обавио, у Италији, како су родитељи првобитно планирали, коштала би око 170.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво