"Мухамедански батаљон заслужује спомен-плочу у Београду"

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић предао је иницијативу Скупштини града да се у Београду постави спомен-плоча "мухамеданском батаљону" који је учествовао у одбрани града 1915. године.

Омеровић је у образложењу достављеном Комисији за споменике и називе тргова и улица навео да је према доступним историјским подацима у одбрани Београда учествовало око 15 одсто војника који су били муслиманске вероисповести којима је командовао каплар Шемсо Мидовић.

"Сви знамо о херојској одбрани Београда 1915. године и легендарном мајору Гаврловићу. Међутим,мало се зна о војницима који су припадали тзв. 'мухамеданском батаљону'. То је био 4. батаљон 10. кадровског пука који је са 7. пуком чинио кичму одбране Београда", навео је Омеровић.

Додао је да је батаљон, којим је командовао каплар Шемсо Мидовић из Сјенице, држао "једну о последњих барикада на потезу између данашњег Народног музеја и Народног позоришта".

Омеровић је предложио да се у непосредној близини тог места постави спомен-плоча посвећена припадницима Мидовићевог батаљона.

"Иницијативом се мора отргнути од заборава улога припадника бошњачке националне мањине у одбрани Београда. Сигуран сам да ће овакав однос према припадницима једне националне мањине који су бранили Београд допринети јацању добрих односа и поверења", сматра Омеровић.

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 19. нов 2017, 17:40)
DaDa [нерегистровани]

Naravno da treba

...ali ne Bosnjacima, jer se ni ti branioci muslimanske verospovesti nisu smatrali Bosnjacima. To je pojam koji ce tek nekoliko decenija kasnije postati popularan u tim krugovima. Da ne pominjem da je bilo i dosta Goranaca u tom bataljonu koji sami sebe smatraju Srbima muslimanske veroispovesti! Da bi bili zadovoljni i jedni i drugi neka se jednostavno podigne spomen ploca muhamedanskom bataljonu, braniocima Beograda muslimanske veroispovesti bez pominjanja nacionalne pripadnosti!

(субота, 11. нов 2017, 20:23)
cole ćićevac [нерегистровани]

Da

Uz tako malo truda valja se tim ljudima odužiti,zaslužili su to svakako.

(субота, 11. нов 2017, 03:15)
goran [нерегистровани]

Treba

Nadam se da oni koji treba da cuju se nece oglusiti.

(петак, 10. нов 2017, 18:36)
anonymous [нерегистровани]

Моровић

Наравно да треба. Људи су толико волели Србију да су дали живот за њену одбрану.