"Друга фаза радова на пешачкој зони у Београду до краја јануара 2018"

Захваљујући одлуци коју је донело актуелно руководство Скупштине града Београда, одлучено је да центар града буде претворен у пешачку зону, рекао је градски менаџер Горан Весић и подсетио да је у првој фази урађена пешачка зона на Обилићевом венцу за шта је издвојено 297 милиона динара.

У последње три и по године урађено је 20.000 метара квадратних пешачких зона у центру града, рекао је Весић и изразио мишљење да не постоји град у Европи у којем се тренутно ради већа квадратура пешачких зона него у Београду.

Весић каже да ће друга фаза радова на уређењу пешачке зоне у центру Београда бити готова до краја јануара 2018. године.

"Београд је, иначе, ове пешачке зоне предвидео пре много деценија али су нажалост због ратова, санкција, недостатка новца ти пројекти заустављени тако да се остало само на пешачкој зони у Кнез Михајловој улици док остали делови града нису претворени у пешачке зоне", испричао је Весић приликом обласка радова на уређењу пешачке зоне у центру града, на углу улица Краља Петра и Грачаничке.

Захваљујући одлуци коју је донело актуелно руководство Скупштине града Београда одлучено је да центар града буде претворен у пешачку зону, рекао је Весић и подсетио да је у првој фази урађена пешачка зона на Обилићевом венцу за шта је издвојено 297 милиона динара.

"Реконструисали смо и гаражу на Обилићевом венцу и та зона заиста већ сада изгледа онако како треба да изгледају пешачке зоне у једној европској престоници. Сада радимо другу фазу, која обухвата улице Краља Петра, Цара Лазара, Грачаничку, Николе Спасића", појаснио је Весић.

Како је додао, за другу фазу уређења пешачких зона издвојено је 197 милиона динара што значи да је за обе фазе издвојено скоро три и по милиона евра.

"На овај начин настављамо оно што се у Београду радило и пре 150 година. Покушавамо да учинимо да овај град буде уређенији и да буде примерен грађанима који у њему живе. Трудимо се да подигнемо квалитет живота људи, а то значи да људи имају могућност да користе бицикле, да шетају, да имају дечја игралишта, као и могућност да користе зелене површине. То је нешто што Београду недостаје", навео је Весић и оценио да Београд полако постаје град за људе, а не град за аутомобиле.

Говорећи о уређењу фасада, он је рекао да је ове године уређено скоро 180 фасада и да ће следеће године бити уређено скоро 200.

"Биће уређене фасаде поготово у овом делу пешачке зоне и ово ће заиста бити место на које ће, пре свега, бити поносни људи који живе у овом делу града, затим и сви остали Беоргађани, као и туристи који долазе у Београд", додао је Весић.

Главни градски урбаниста Милутин Фолић је рекао да је проширење пешачке зоне започето пре три године улицом Вука Караџића.

"Затим смо наставили са Црвеним петлом, Делијском улицом, Обилићевим венцем, сада улица Цара Лазара, Краља Петра и идемо све ближе Косанчићевом венцу...настављамо и са уређењем фасада и ово је један свеобухватни пројекат уређења центра града, са циљем да се ширењем пешачких зона и спуштањем на реку подигне квалатет живота у граду", рекао је он.

Како је додао, ширење пешачке зоне подразумева и садњу око 100 стабала у центру града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи