Представљено ново наоружање српске одбрамбене индустрије

На полигону у Никинцима одржан je Динамички приказ дела пројекта "1500+" и тестирање новог стрељачког наоружања, заштитне балистичке опреме и других средстава из производног програма предузећа одбрамбене индустрије Србије.

Приказу су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, са сарадницима, а Вулин је подсетио да се по наређењу врховног команданта Војске Србије, председника Александра Вучића, пројекат "1500" наставља пројектом "1500+".

"То је наш начин да покажемо да ћемо армију и даље унапређивати, да ће сваки наш војник бити опремљен у складу са највишим светским стандардима и да ће моћи да се носи са сваком опасности и сваким изазовом који може пред њега бити постављен", рекао је Вулин.

Министар је рекао да је показана нова генерација стрељачког наоружања, али и нова балистичка заштита и опрема.

"Приказали смо вам и нова возила, нову оптику и показали смо вам, што је најважније, све оно што је продукт наше памети и нашег знања. Ово су осмислили и урадили, у највећој могућој мери, наши конструктори и инжењери, наша одбрамбена индустрија Србије", рекао је Вулин и додао да нема много земаља на свету које могу да се похвале да раде тако широку палету производа намењених војсци.

"Наша војска, захваљујући оваквој политици и оваквом опремању, моћи ће да се носи са било којим изазовом који се пред њу постави, наш војник ће бити заштићен, биће му свакако повећана и ефикасност баш као и наших јединица, а биће омогућено нашим старешинама да на бољи и безбеднији начин командују", истакао је Вулин.

Према његовим речима, српска армија може да се поноси оним што је приказано, додајући и да су најзначајнији светски часописи у овој области писали о приказу "Слободе 2017".

"Они су посебно обраћали пажњу на модуларну пушку, продукт наше памети и нашег знања, а поштовану и цењену свуда у свету, баш као што је и наша војска – наша, а поштована је и цењена свуда у свету", рекао је министар Александар Вулин.

Диковић је истакао да се у Војсци Србије пажљиво прати све што се догађа на савременом бојишту, у складу са наглим и брзим развојем савремених средстава наоружања и војне опреме.

"Најважније од свега је да наш војник на бојишту буде добро заштићен и да његови витални делови тела буду заштићени. Средства која сте видели пружају највећи могући степен заштите нашем војнику који је најмање једнак са степеном заштите сваког војника много савременијих и развијених земаља", навео је Диковић.

Он је истакао да са средствима и опремом којом располаже, војник може лако и брзо да уочи опасност, а исто тако и да брзо на њу реагује.

"Видели сте ефикасност дејства из стрељачког наоружања, са борбеног оклопног возила, а сматрам најважнијим то што смо могли да уочимо да смо, упркос свим тешкоћама, успели да сачувамо капацитете наше одбрамбене индустрије и да способност нашег војника, а самим тим и наше војске, не зависи од других, односно од увоза, већ да ми развијамо оно што нам треба", рекао је генерал Диковић.

Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић подсетио је да пројекат "1500+" представља наставак опремања елитних јединица Војске Србије најсавременијим наоружањем и војном опремом претходно започет кроз реализацију пројекта "1500".

"Приказаним наоружањем значајно ће се повећати способности пре свега пешадијских и специјалних јединица Војске Србије", нагласио је Милорадовић.

Како је рекао, све се то одвија у склопу знатно ширег пројекта развоја и повећања способности наоружања Војске Србије, који је започео пре две године.

"Он предвиђа да се 90 система новог и модернизованог наоружања, муниције и вођених ракета, али и осталог уведе у Војску Србије и да се њене способности доведу на задати ниво", објаснио је Милорадовић.

Пројекат "1500+" обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности.

Тај пројекат обухвата модуларне аутоматске пушке М-17 6,5 x 39 мм / 7,62 x 39 мм, снајперске пушке репетирке М-07 и полуаутоматске М-91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М-12 и тактички пиштољи Е-3 9 мм "пара" – што су све производи "Застава оружја" а. д. Крагујевац и РБГР 40 мм, који производи "ППТ Наменска".

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм "грендел" и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћна дејства.

Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта "1500+" су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа "милош", нова генерација осматрачких оптоелектронских система "МИП 1" као и оклопна борбена возила "лазар 3".

Осим наведеног, пројекат "1500+" обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе "врабац" и "квадрикоптер" и нова неборбена возила "застава НТВ".

број коментара 6 пошаљи коментар
(петак, 10. нов 2017, 09:45)
milan [нерегистровани]

Windowa 7

Windows 10 je savremeniji, dok je Windows 7 već
zastareo i ima ogromno rupa.

(петак, 10. нов 2017, 01:05)
anonymous [нерегистровани]

Pitanja i odgovori...

Kolika je zastupljenost odnosno popunjenost jedinica novom tehnikom i koliko se izdvaja u vojsku i njenu borbenu sprepnost? Taj procenat bojim se da je mali jer imati vosku znaci ulaganja u plate, smjestaj vojnika-stanove, kao i njihovu obuku i tehniku. Odrzavanje tehnike i njena upotrebljivost bojim se da nije na najvisem nivou. Dakle, ohrabrujuce je da vojna industrija radi i proizvodi nove proizvode kao i da se misli na vojsku. Porazavajuce je da se planski radi na njenoj limitiranoj sposobnosti i upotrebljivosti za sto su odgovorni politicari. Oni koriste vojsku samo za svoj propagandni izborni ciklus a ne da brani zemlju!!!

(петак, 10. нов 2017, 00:57)
anonymous [нерегистровани]

Windows 7

jedan od najboljih programa ,pitam se posto ja imam 11 ticu dali je stari program prevazidjen za hakovanje ili je itekako dobar.Nije ga vojska dzaba izabrala isto kao i sa PVO 99 svi kub sistemi su bili hakovani ali neve su radile non stop

(четвртак, 09. нов 2017, 21:17)
Dijaspora [нерегистровани]

Srbija se vrača tamo kde joj je mesto

Odbrambena industrija polako raste iz godinu u godinu. Treba je još višei investirati u odbrambeno industriju i tako omugučiti razvoj pa i prodaju večjeg asortimana oružja. Sama industrija diretno pomaže razviju ekonomije države. Jača ekonomija znači i jača vojska. To dvoje je povezano. To zna svaki ekonomski početnik. Vlada radi dobro, tu su i rezultati.

(четвртак, 09. нов 2017, 21:16)
anonymous [нерегистровани]

Windows

Trebalo bi definitivno preci na linux ako zbog niceg drugog onda da bi se sprecila mogucnost hakovanja i preuzimanja vozila. Windows sem sto je pun sigurnosnih rupa sigurno je kao Americki projekat pun skrivenih vrata koja su namerno ostavljena tu da bi Amerikanci mogli da ih koriste. Evo ovaj zadnji virus sto je bio kao primer bas toga, kad su hakeri hakovali NSA i pustili ukradeni virus na svet.

(четвртак, 09. нов 2017, 20:13)
Brut [нерегистровани]

Windows

Da li je realno da borbeno vozilo koristi MS Windows 7 kao operativni sistem? Jel smo mi toliko slabi sa IT sektorom?