Вучић: Оштрије законске мере против вршњачког насиља

Председник Србије Александар Вучић поручио je да ће морати да се мењају закони, али и да се предузимају преветнивне мере како се слике насиља међу вршњацима у школама у Србији више не би понављале.

Како је приметио Вучић, такве је ствари тешко и коментарисати, али против тога се морамо борити. 

"Морамо се борити свим законским средствима и изменама закона, али морамо да видимо како да превентивно делује како би се број таквих случајева смањио", рекао је Вучић обраћајући се новинарима током обиласка градилишта Београда на води, а коментаришући јучерашње снимке врсњачког насиља у школи у Аранђеловцу.

Као председник Србије, додао је, веома је забринут због насиља у школама и то појаснио: 

"Не због тога што смо били лицемери кад смо говорили да се данас то догађа, а није раније, већ зато што данас захваљујући и недовољној нашој одговорности имамо такве слике. Друштвених мрежа има много, због чега деца трпе теже последице него што је то било кад смо ми били млади.

Позвао сам премијерку и министарку правде, Младена Шарчевића, Вању Удовичића, пошто су њима надлежности испреплетене, да изађу са новим решењима, јер ми после самоубиства малог Алексе после 2011. смо донели одређене промене у закону о систему образовања". 

Додао је, међутим, да ће морати репресивним и превентивним мерама да се оштрије делује да би "онаквих слика имали мање". 

Наша земља није једина на свету, јер нема земље у свету која је то потпуно искоренила, приметио је Вучић. 

"Снимци које смо видели нису само питање физичког бола и степена физичког бола, већ понижења и остављају трајне последице на деци. Против тога ћемо морати да се боримо свим законским средствима", поручио је председник. 

На питање зашто још није усвојен "Алексин закон", Вучић је казао да се не ради о једноставном питању, јер је материја компликована.

Како је навео, где год имате посла са децом преплићу се надлежности, постоје права деце која морају да се заштите, а тако и детета које је извршило насиље.

Напоменуо је да у случају Алексе раније власти, иако би хтеле да кажу да се тај случај догодио када више нису били на власти, а што није тачно, дакле раније власти, рекао је, нису ни хтеле да приме породицу.

Вучић је апеловао на проналажење начина и решења да се поправи закон, и прихвати оно што пише у петицији.

Истакао је да, ако га неко лично пита да ли би увео смртну казну за силоватеље и убице деце рекао би да је за, али да с друге стране Савет Европе онда указује да нико више у Европи не примењује смртну казну.

Када је реч о доживотној робији, приметио је да је 40 година затвора више него та доживотна робија, која у европском законодавтсву, подсетио је, предвиђа да после 25 година, шта год да је направљено, осуђени може да изађе из затвора.

"Има много компликованих правних ствари које морају да се реше. Верујем да ће држава наћи решење и начин како да се у томе супростави", поручио је Вучић додајући да је несрећа у несрећи што су родитељи и деца морали себе да виде у тако понижавајућој улози на друштвеним мрежама и медијима. 

Истовремено, како је напоменуо, мора се бити обазрив у одмеравању казне како се не би ускратила права онима који су извршиоци дела. 

Подсетио је и да Србија има готово истоветно законодавство као најразвијеније земље, због чега није могуће да доносимо законе "какви нам падају напамет", јер, закључио је, морамо да се усаглашавамо са законима ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво