Токсична материја у фискалним рачунима

Истраживање Алтернативе за безбедније хемикалије показало је да фискални рачуни у Србији садрже токсичну супстанцу бисфенол А. Она се, иначе, од почетка године нашла на Листи кандидата супстанци које изазивају забринутост у Европској унији. Унија ће 2020. почети да примењује своју одлуку о забрани, односно ограничењу концентрације бисфенола А у термалним папирима.

Токсична хемикалија бисфенол А откривена је у картонским кутијама за пицу у јако ниским концентрацијама. Међутим, пронађена је у готово свим узорцима фискалних рачуна, који су прикупљани у државним институцијама, али и приватним компанијама. То су резултати анализа које је Алтернатива за безбедније хемикалије радила у Институту за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут.

"То нису само фискални рачуни, то су и термални папири који се користе за чекање у реду, на пример, у поштама, банкама, то су папири који се издају на наплатним рампама за наплату путарина, за паркинг место", наводи

Јасминка Ранђеловић, програмски координатор Алтернативе за безбедније хемикалије.

Нема места за забринутост, тврде у "Батуту". Позивају се на анализе Британске Агенције за прехрамбене стандарде, по којима се, наводе, бисфенол А нагло апсорбује, детоксикује и потом избацује из људског тела.

"Свакодневни додир са фискалним рачунима не може да угрози здравље људи, како у општој популацији, тако ни на радним местима, јер је дужина изложености тој материји кратка, а количина бисфенола А у фискалним рачунима, ако и мигрира кроз кожу, занемарљива", саопштио је "Батут".

Ипак, има и стручњака који тврде да се супстанце попут бисфенола А споро излучују и да свакодневни контакт, чак и са малим количинама, може да утиче на човеково здравље, између осталог, на ендокрини систем.

"Присуство бисфенола А може да утиче и сматра се да може да подстакне настанак гојазности, типа два дијабетеса, различитих поремећаја репородуктивних, да утиче на већу стопу стерилитета, неразвијање јајних ћелија у јајницима жена што, уствари, води ка неком стању снижене могућности за трудноћом", каже проф. др Ђуро Мацут са Клинике за ендокринологију КЦС.

Анализе показују да су посебно изложени ризику они који раде са фискалним рачунима, попут касирки.

"За њих је студија која је рађена у Финској од стране Европске агенције за хемикалије показала да постоји велики ризик по њихово здравље, дакле нарочито у том периоду трудноће, где ће се ти ефекти испољити не само на развој плода, већ је велика вероватноћа да ће и та беба имати проблеме и то у каснијим развојним фазама као што је пубертет и репродуктивни период", наводи Јасминка Ранђеловић.

Европска комисија је крајем прошле године донела одлуку о забрани, односно ограничењу употребе бисфенола А у термалним папирима уколико је концентрација једнака или већа од 0,02 масених процената. И Србија се припрема за нова правила.

У ресорном министарству кажу да је нацрт правилника у завршној фази.

"Ступиће на снагу најкасније у првом кварталу 2018. године. Оно што је посебност наших националних одлука у односу на Европску унију, то је да ће ова одлука бити важећа за привредне субјкете у Србији, како за произвођаче тако и за увознике термалног папира, од јуна 2020. године, значи неких шест месеци касније него у ЕУ", наводи Соња Роглић, начелница Одељења за хемикалије Министарства заштите животне средине.

Пронађене количине бисфенола А у фискалним рачунима у Србији су, кажу стручњаци, око 40 пута веће од оног што ће бити ново ограничење.

Док чекамо да почне с применом, онима који раде с фискалним рачунима саветује се да носе рукавице, грађанима да перу руке после додира с рачунима, да их не стављају у кесе с храном и да их држе ван домашаја деце. Рачуне који су предмет гаранције треба скенирати и чувати у електронској форми.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи