Како спречити вршњачко насиље у школама

Психолог Миља Кривокућа рекла је за РТС да се ситуације вршњачког насиља понављају јер су то врло комплексне теме, па је врло важно да постоји интерсистемска сарадња - некада је потребно да се у решавање пробелма укључи центар за социјални рад, здравство, полиција, као и породица која је важан сарадник.

Након што је на друштвеним мрежама освануо снимак на којем се види како ученици Техничке школе "Милета Николић" из Аренђеловца малтретирају ученицу из одељења, Више јавно тужилаштво у Крагујевцу покренуће кривични поступак против три малолетне особе због насилничког понашања.

Гостујући у Дневнику РТС-а, чланица радне групе Министарства просвете за превенцију и заштиту од вршњачког насиља Миља Кривокућа је рекла да ће реакција Министарства просвете бити хитна, већ у четвртак се планира посета школи како би се тачно утврдиле чињенице и у складу са тим видело поступање школе, наложиле мере уколико буде потребно и помогло школи да на правилан начин реагује и да се ова ситуација превазиђе. 

Како каже, ситуације вршњачког насиља се понављају јер су то врло комплексне теме и комплекси феномени где је врло важно да постоји интерсистемска сарадња - образовање је кључно али не може само, некада је потребно да се укључи центар за социјални рад, здравство и полиција као што је у овом случају, а породица је важан сарадник.

"Деца до поласка у школу ипак стичу неке навике, формирају понашања и стога је важно породици пружити подршку а некада је потребно радити интензивиније са породицом што могу други системи. Тако да подизање свести и јачање капацитета свих је нешто што може довести до решења", рекла је Кривокућа.

Кривокућа истиче да прво треба оснажити децу која су изложена насиљу да реагују али исто тако и оне који су можда посматрачи или оне, који у конкретном случају снимају ситуацију, дакле, некога ко је био ту треба оснажити да реагује па чак и родитеље, јер када им деца испричају дешава се да они не пријаве одмах школи већ да то иде неким посредним путевима и да се не реагује на време.

Кривокућа каже је почетком октобра усвојен Закон о основама система образовања и васпитања, са посебним акцентом да је повећана одговорност свих па тако и родитеља како у смислу укључивања, тако и у смислу повећања новчаних казни.

"Такође, постоје неке нове мере а то је могућност да преместите ученике у другу школу без сагласности родитеља ако је то нужно, као и могућност да ученици учествују у хуманитарно-друштвеном корисном раду", истакла је Кривокућа.

Највећи број ученика је стајао са стране у случају вршњачког насиља у Аранђеловцу. "У овом инцидетну то повећава драматичност случаја и интензитет насиља због тога је ово озбиљан трећи ниво где морају да се укључе и друге институције што је и предузето.

"Због тога је важно радити са групама а не само са појединцем јер појединац добија подршку за своје понашање уколико некада реакција изостане а камоли уколико добије подстицај и повуче и остале вршњаке са собом", закључила је Кривокућа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво