Сваки пети становник Босилеграда без посла, потребни инвеститори

Општина Босилеград са већинским бугарским становништвом спада у опустошена подручја у Србији. Од 1.200 запослених, четвртина ради у привреди, остали су у буџетским фирмама. Општину посећују инвеститори заинтересовани за привредну сарадњу и оживљавање угашених фирми. То је шанса за развој тог сиромашног пограничног краја.

Сушара је престала да ради пре петнаест година, али су очуване машине. За покретање производње неопходна су улагања. Руски инвеститор четврти пут обилази погон за прераду воћа и поврћа – планира, калкулише.

"Овде желим да организујем производњу готових концентрата, зачинског биља, пошто је фабрика радила са вегетом, па је могуће. Фабрика би радила девет месеци годишње", наводи Дмитриј Громиков, инвеститор из Русије.

Владимир Захаријев, председник општине Босилеград, наводи да ће општина инвеститору пружити све што је потребно.

"Општина ће му пружити све што је потребно, инфраструктуру, фабрику. Да би он могао да ради, да се људи запосле", објашњава Захаријев.

Планира да запосли 200 људи у сезони, и да котларницу направи до краја године. Сушара је раније прерађивала поврће за предузеће "Здравље из Лесковца". 

Васил Тасев, бивши радник Погона за прераду воћа и поврћа у Босилеграду наводи да је на дневном нивоу у сушару улазило 10 до 20 тона сировина а 1.000 до 3.000 килограма сувих производа.

Инвеститоре у Босилеграду тренутно чекају три фабрике са око 500 радних места, а на Тржишту рада је око 1.200 људи.

Менко Златков из Босилеграда наводи да се тешко живи и додаје да би отварање фабрика много значило људима који живе у том месту.

Млади углавном студирају у Софији, након студија остану тамо и да раде, а старијима је то полазна тачка на путу ка развијенијим земљама Европске уније.

"Напустио сам Босилеград због студија и посла у Бугарској", наводи Југослав Јованчов студент из Босилеграда.

У Босилеграду је сваки пети становник без посла. Просечна плата је 35.000 динара, као и у Пчињском округу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се