Када се најчешће краду аутомобили и како се заштитити?

Сваког дана у Београду се у просеку украду три аутомобила, годишње више од 900. Највише се краду "фолксваген голф", модели "Реноа" и сви типови "Аудија". На удару су посебно новији аутомобили страних таблица, који се већином растурају у делове, али и аутомобили који немају никакву електронску ни физичку заштиту.

Недавно је украдено 12 нових, тек регистрованих аутомобила. Полицијска истрага показује да су их крадљивци аутомобила пратили дуже време и чекали погодан тренутак за крађу пре него што је власник уградио заштиту.

Лопови данас прате напретке у технологији и набављају скупоцене уређаје за деактивирање аларма и компјутера возила. Они који се баве заштитом кажу да је најбитније онемогућити лопова да одвезе аутомобил. Тако различите врсте брава за волан и канџи које иду преко волана аутоматски одвраћају од крађе.

"Он ће се у том тренутку окренути јер је за деактивацију тог уређаја потребно много времена и сати, а код лопова одлучују секунде", истиче Живка Миоков из "Шапа систем – заштита возила".

Заштиту траже и такозвани сервисни прикљуци на возилу преко којих лопови брзо улазе у компјутер савремених возила, пале их, бришу софтвер и на основу новог праве и нове кључеве. Да би се то спречило, ти прикључци се замењују новим кабловима које власник једини има као неку врсту кључа и без кога је немогуће упалити возило.

"Обезбеђење спречава да се лопов конектује са фабричким компјутером, ставимо нови 'џек' и тако онемогућавамо лопова да се повеже", објашњава специјалиста за системе електронике Ненад Рашковић.

У МУП-у додају да су садашње казне мале у односу на штету која може да се причини и власницима и осигуравајућим кућама и да су они више пута упозоравали да се садашња казна мора повећати у сразмери са нанетом штетом.

"Уколико украдете 'југа' који је јако мале вредности или неко скупоцено возило 'ауди', БМВ или 'ренџ ровер' вредности преко 100.000 евра, иста је затворска казна", указује Бошко Секуловић из сектора МУП-а за крађе моторних возила.

За возила која не поседују неку електронску, или механичку заштиту, кажу у МУП-у, лоповима је потребно 30 секунди до неколико минута да украду аутомобил.

Крађе возила на подручју Београда учесталије су понедељком и у ноћи између недеље и понедељка, а возила која се расклапају у делове, најчешће се краду крајем недеље, у ноћи између четвртка и петка, како би се продала за викенд, кажу у МУП-у.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи