Сваки трећи пар у Србији нема деце

Широм Европе од данас се обележава Европска недеља (не)плодности (European Fertility Week) новом кампањом #40разлога, а према проценама, у Србији проблем са неплодности има 400.000 парова, док у ЕУ неплодност погађа више од 25 милиона људи.

Наиме, циљна стопа наталитета по жени у Европи би требало да буде 2,1, али истраживања показују да је просек 1,58, а у појединим земљама попут Италије и Грчке и до 1,4. 

То, додају, значи да ће се, по прогнозама, радно становништво у ЕУ смањити за око 40 милиона људи до 2080. године, а опадајућа стопа наталитета у комбинацији са старењем становништва значи да је Европа у опасности да у следећих 50 година изгуби своју економску, културну и укупну међународну моћ. 

Наводе и да ситуација у Србији није боља од европског просека – у нашој земљи жене у просеку имају по 1,5 дете, док сваки трећи пар нема деце. 

"По доступним проценама, око 400.000 парова у Србији има проблема са неплодношћу. Као и у ЕУ, стигма и табу су распрострањени на нашим просторима и веома је важно радити на подизању јавне свести и едукацији друштва о питањима и проблемима стерилитета", каже председница "Шансе за родитељство" Сандра Јовановић.

То удружење је ове године примљено у пуноправно чланство "Плодности Европе" (Fertility Europe) асоцијацију европских организација и удружења пацијената, које се баве питањима плодности и стерилитета.

"Србија мора више да учини за лечење, подршку паровима и појединцима који се боре са неплодношћу. Ако се нешто не промени, прогнозе су тмурне. Чак и до тога да демографи тврде да ако доспемо до стопе рађања од 1,3 детета можемо нестати као нација", упозорила је Јовановићева.

Циљ Европске недеље (не)плодности је да приближи чињенице о неплодности свим Европљанима, позивајући на већу свест и политику подршке ради решавања неједнаке доступности процедура за лечење неплодности у Европи. 

Европска недеља (не)плодности је покренута 2016. године и створена је да би се скренула пажња на дилему о неплодности, тему о којој се ретко говори у Европи. 

Кампања #40разлога зашто је неплодност важна, започета је видео-снимком који показује праве разлоге због којих је неплодност важна становницима Европе. 

Након тога, "Плодност Европе" објавиће #40разлога за бригу о плодности који су засновани на науци и бројевима, свакодневно на Фејсбуку и Твитеру.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 07. нов 2017, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Izumiranje

Smatram da u Srbiji vlada jedna demagogija besparice. Ko zeli nadje nacin, ko ne zeli nadje izgovor. Jednostavno smo zarazeni zlobom, mrznjom i iskrivljenim teorijama pogresnih vrednosti. Deca su slatke muke i svaka cast za podsticaje, samo jos da mi majke sa decom i osetimo primenu ovakvih podsticaja, pa cemo se ohrabriti na dalje korake, odnosno potomstvo preko dvoje. Nema izgovora da mozes, a neces da rodis. Nema se komentara za tako nestonesto. Tuga!

(понедељак, 06. нов 2017, 19:30) - baba zorka [нерегистровани]

istina ali nesto nije u redu

pa ljudi da bih imao dece treba prvo da ima sigurno jedan posao da ima od cega da zive, lako napravite ali posle... ima dosta svari da se vidi!!

(понедељак, 06. нов 2017, 18:59) - Dete sa sela [нерегистровани]

Deca

Kako se danas zivi nije ni cudo