Сваки трећи пар у Србији нема деце

Широм Европе од данас се обележава Европска недеља (не)плодности (European Fertility Week) новом кампањом #40разлога, а према проценама, у Србији проблем са неплодности има 400.000 парова, док у ЕУ неплодност погађа више од 25 милиона људи.

Наиме, циљна стопа наталитета по жени у Европи би требало да буде 2,1, али истраживања показују да је просек 1,58, а у појединим земљама попут Италије и Грчке и до 1,4. 

То, додају, значи да ће се, по прогнозама, радно становништво у ЕУ смањити за око 40 милиона људи до 2080. године, а опадајућа стопа наталитета у комбинацији са старењем становништва значи да је Европа у опасности да у следећих 50 година изгуби своју економску, културну и укупну међународну моћ. 

Наводе и да ситуација у Србији није боља од европског просека – у нашој земљи жене у просеку имају по 1,5 дете, док сваки трећи пар нема деце. 

"По доступним проценама, око 400.000 парова у Србији има проблема са неплодношћу. Као и у ЕУ, стигма и табу су распрострањени на нашим просторима и веома је важно радити на подизању јавне свести и едукацији друштва о питањима и проблемима стерилитета", каже председница "Шансе за родитељство" Сандра Јовановић.

То удружење је ове године примљено у пуноправно чланство "Плодности Европе" (Fertility Europe) асоцијацију европских организација и удружења пацијената, које се баве питањима плодности и стерилитета.

"Србија мора више да учини за лечење, подршку паровима и појединцима који се боре са неплодношћу. Ако се нешто не промени, прогнозе су тмурне. Чак и до тога да демографи тврде да ако доспемо до стопе рађања од 1,3 детета можемо нестати као нација", упозорила је Јовановићева.

Циљ Европске недеље (не)плодности је да приближи чињенице о неплодности свим Европљанима, позивајући на већу свест и политику подршке ради решавања неједнаке доступности процедура за лечење неплодности у Европи. 

Европска недеља (не)плодности је покренута 2016. године и створена је да би се скренула пажња на дилему о неплодности, тему о којој се ретко говори у Европи. 

Кампања #40разлога зашто је неплодност важна, започета је видео-снимком који показује праве разлоге због којих је неплодност важна становницима Европе. 

Након тога, "Плодност Европе" објавиће #40разлога за бригу о плодности који су засновани на науци и бројевима, свакодневно на Фејсбуку и Твитеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво