Триван: Пошумљавање најбоља стратегија за заштиту околине

Наша највећа стратегија у борби за заштиту животне средине биће пошумљавање, без тога нема напретка, а не планирам да будем нимало нежан у убеђивању оних који се потенцијално буду противили овим мерама, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.

Горан Триван је на завршној конференцији пројекта који се бавио подршком Србије у спровођењу законодавства ЕУ у области климатских промена рекао да су климатске промене најважније питање у области заштите животне средине.

"Ако причамо о узроку климатских промена, још не знамо да ли је то део природних процеса или људског чињења, ја мислим да је и једно и друго. Поставља се питање где свет хрли и да ли је профит толико јака сила која може да угрози и опстанак људи", рекао је Триван.

Додаје да, када је Србија у питању, "не треба да очајавамо" због квалитета животне средине, већ да учимо на грешкама развијенијих земаља како бисмо их избегли.

"Формирањем овог министарства много тога се променило. Желимо да радимо интензивно са привредом како бисмо уводили еколошке стандарде, а иако смо мала земља потрудићемо се да иницирамо регионалне акције које се баве климатским променама", рекао је министар заштите животне средине.

Главни резултат завршеног пројекта је нацрт Закона о климатским променама, а Триван оцењује да ће усвајање овог закона бити најважнија ствар коју је Србија урадила претходних деценија.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар рекла је да је циљ ЕУ да привреда буде више еколошка и да мање троши.

"Прелазак на економију са ниском емисијом угљеника је велики изазов за који је потребно много улагања која су дугорочно вишеструко исплатива. ЕУ ће наставити да ради раме уз раме са Србијом у овој области, а када Закон о климатским променама буде усвојен то ће значити конкретан корак српског законодавства ка стандардима ЕУ, али и допринос здравијем окружењу за будуће генерације", рекла је Норчич Штамцар.

Први саветник у амбасади Француске у Србији Никола Фај рекао је да је Француска, као и ЕУ у целини веома посвећена проблему климатских промена.

"Зато је јако важно да земље кандидати буду својим законодавством у складу са стандардима ЕУ. Овај пројекат се завршава, али остаје још доста посла да се подигне свест о хитности деловања у области климе. Србија у овој борби није сама, пре свега Европа, а наравно и француска амбасада су ту да сарађују", рекао је Фај.

Пројекат Успостављања механизма за спровођење Уредбе о механизму мониторинга почео је 15. маја 2015. године, а спровели су га Министарство заштите животне средине, Министарство еколошке и солидарне транзиције Француске и Технички мултидисциплинарни центар за проучавање загађења ваздуха (ЦИТЕПА).

Вредност пројекта је 1,2 милиона евра које је финансирала Европска унија уз суфинансирање Србије, а главни резултати пројекта су нацрт Закон о климатским променама, унапређени административни и институционални капацитети министарства заштите животне средине и Агенције за заштиту животне средине Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво