Дачић: Холандија се сећа српских жртава у Великом рату 

У Музеју српске дипломатије представљена је књига “Српски војници из Првог светског рата који су преминули на територији Холандије”. Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је нужно неговати културу сећања и указивати на жртве које су гинуле за цивилизацијске вредности.

"Због ревизионистичких покушаја који упорно долазе из једног дела међународне заједнице, нужно је неговати културу сећања и указати на немерљиве жртве народа који су гинули за цивилизацијске вредности човечанства, међу којима се увек у првим редовима налазио и српски народ", рекао је Дачић.

Скоро сваки десети погинули у Првом светском рату био је Србин, рекао је Дачић и подсетио да је Србија тада доживела демографску катастрофу од које се није опоравила.

Књига је дело холандских истраживача Фабиана Вендинга, Џона Стинена и Татјане Вендинг, а Дачић напомиње да она истинито, историјско поткрепљено и емотивно говори о сећању на српске војнике, али и на Аријуса ван Тинховена, који се бринуо о српском народу, али и на све друге који су помагали Србији да преживи голготу Великог рата.

"За Србију која памти важно је да се Холандија сећа српских жртава у Првом светском рату, брине о обележјима српских страдалника и не препушта их забораву, ни после сто година", истакао је Дачић.

Истакао је да Србија, која је дала немерљиве жртве за цивилизацијске вредности слободе и мира од давнина до данашњих дана културом сећања потврђује своје опредљење за мир, толеранцију, бољу будућност за потомке.

Како је рекао, сто година након Великог рата Европа и свет памте жртве и залажу се за неговање достојанственог сећања, а о европској безбедности говори се столећима.

Због чињенице да су Први и Други светски рат започели на тлу Европе, многи су је, каже Дачић, прозвали судбоносним континентом човечнаства.

"Зато је стабилна Европа гарант стабилности и културе мира у свету и сви ми који живимо на европском континенту томе тежимо Европи која се уједињује", рекао је Дачић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи