"Oд 144 препоруке УН, Србија прихватила да спроведе 139"

У Палати "Србија" је одржана пета седница Савета за праћење примене препорука механизама УН за људска права у новом сазиву и Јавно слушање посвећено представљању Извештаја за трећи циклус УПР-а.

Председница Савета и директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да ће нови сазив Савета наставити да континуирано прати спровођење обавеза које је Србија преузела у области заштите и унапређења стања људских права.

"Први пут Влада је успоставила тело које је задужено да прати све препоруке које добијамо од Уједињених нација у циљу заштите и унапређења људских права и то тело састављено је од највиших функционера у министарствима", истакла је Пауновићева отварајући пету седницу.

Према њеним речима, на једном месту има преглед свих препорука које дају Уједињене нације након представљања државних извештаја где је за сваку од тих препорука одређен државни орган задужен за испуњавање дате препоруке са јасно дефинисаним роковима.

Све седнице Савета су отворене и за учешће цивилног друштва и независних тела, навела је Пауновићева.

"Ми смо као држава 2013. године од УН добили 144 препоруке, од којих смо прихватили да спроведемо њих 139", подсетила је Пауновићева.

Председница Савета је навела да су усвојени бројни закони, стратегије и акциони планови у области људских права који омогућавају да грађани лакше остваре своја права, додајући да се спровођење тих докумената редовно прати и о томе извештава Влада.

Према речима Пауновићеве, на препоруке које нису у потпуности испуњене Влада ће снажно радити у наредном периоду.

Чланови Савета су у присуству независних државних органа, удружења грађана и међународних организација разматрали спроведене активности од последње седнице Савета, као и обавезе које треба спровести у наредном периоду када је у питању представљање државних извештаја у области људских права Уједињеним нацијама.

У изради овог извештаја учествовали су представници у министарствима и службама Владе који су прошли одговарајуће обуке за праћење препорука УН за људска права и које су у својим органима прате њихово спровођење.

Допринос изради државног извештаја дале су и организације цивилног друштва – Комитет правника за људска права (Јуком), Амити и Центар за права детета и то истраживањем на терену спровођења препорука.

У процесу израде извештаја одржани су консултативни састанци и са независним телима и другим организацијама цивилног друштва о начину њиховог укључивања у израду државног извештаја, наводи се у извештају.

У трећем извештају наводи да је више од 90 одсто препорука добијених у другом циклусу УПР-а испуњено.

У складу са Пословником о раду Савета, након завршене седнице одржано је Јавно слушање посвећено представљању Извештаја за трећи циклус УПР-а који је наша држава припремила.

Кроз систем извештавања пролазе државе чланице УН и све имају обавезу да на четири године дају преглед шта је испуњено од преузетих обавеза, односно шта држава предузима да испуни обавезе које евентуално није до поновног прегледа.

Поред чланова Савета Јавном слушању присуствовале су контакт особе и њихови заменици у министарствима и службама Владе који су учествовали у писању извештаја, представници организација цивилног друштва, независних тела и међународних организација.

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Извештај за трећи циклус Универзалног периодичног прегледа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи