Чист ваздух и вода – формула за успешне сеоске рибњаке

Да се у ивањичком крају може живети од рибарства показује пример породице Милутиновић из Осонице. У базенима са водом из сеоске реке годишње произведу до 10 тона пастрмке, а породични посао деценијама преносе на млађе генерације.

Још од осамдесетих у базенима крај њихове куће мрести се калифорнијска пастрмка. Чист ваздух и Осоничка река кажу један је од предуслова за добар узгој рибе.

"Да би риба добро успевала значи захтевају много временски услови, да нема мутне воде сад нарочито овај период мора да се води рачуна када опада лишће да не би дошло до угинућа", каже Миленко Милутиновић.

Породични посао Томислав и Видан нису само наследили. Да би од млађи настала риба конзумне величине потребно је много труда, па о узгоју рибе свакодневно уче.

"Од саме личинке до рибе од пет грама, од млађи до 250 грама до кад креће, има много етапа које се раде ту. Најтежи део посла је одгајити рибу негде до 10,15 грама", каже Видан Милутиновић.

У пет базена Милутиновићи измресте до 100.000 јединки, а годишње произведу до 10 тона пастрмке. Искористили су кажу природне потенцијале и идеалне услове за узгор рибе, па су и млади остали на породичном имању, да од рибарства и угоститељства живе на селу.

"Па може да се живи од пастрмке са оволиким капацитетом у једном селу где је четири члана или шест чланова у домаћинству. Значи може на годишњем нивоу да се оствари леп принос и да се нормално живи директно само од пастрмке", каже Миленко.

"Планирамо проширење али све зависи од воде, јер ту нам требају додатна средства у виду течног кисеоника и осталих ствари да би могли да проширимо", каже Томислав Милутиновић.

На десетак километар од Ивањице уз оранице и баште, рибњаци више нису реткост. Због свеже пастмке из њихових базена у долину Осоничке реке, долазе из свих крајева Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво