После праксе и закон: Новине и за ученике и за послодавце

Предлогом закона о дуалном образовању предвиђају се уговори послодавца и школе, али и послодавца и ученика који стиче права, обавезе и одговорности, а ако се тога не придржава следи раскид уговора, каже за РТС директорка Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић.

Србија се, показују истраживања, на листи од 137 земаља по капацитету да задржи квалитетне кадрове налази на 134. месту. Тај проблем, као и дуг пут до посла, требало би да буде превазиђен законом о дуалном образовању, који се налази у скупштинској процедури.

Директорка Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић каже за РТС да се дуално образовање тренутно реализује у 60 школа, које сарађују са 200 компанија, а 3.000 ђака је у програму.

"Закон треба да донесе одговорност свих и извесност јер се предлогом закона тачно наводи улога послодавца који је одговоран за учење кроз рад и реализацију дела плана и програма. Предвиђају се уговори послодавца и школе, али и послодавца и ученика који стиче права, обавезе и одговорности, а ако се тога не придржава следи раскид уговора", објаснила је Ковачевићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Најважнија новина су, истиче, управо дефинисани услови – компанија са којом се сарађује мора да има инструкторе и опрему која даје могућност да се реализује план и програм.

Ковачевићева указује да они који су тренутно у програму испуњавају све услове. "Кроз пилот пројекте дошли смо до закључака како треба креирати услове, обезбедити покриће превоза, исхране, осигурање, накнаду за боравак на радном месту", рекла је Ковачевићева. 

Предлог закона предвиђа да износ накнаде треба да буде најмање 70 одсто минилмалне цене рада, мада послодавац у складу са могућностима и залагањем ученика може и више да издвоји.

Опозиција критикује предлог јер сматра да се на тај начин ствара јефтина радна снага. 

"Овде је реч о ученику, није у питању радник, он има инструктора, план и програм. Када дође у радно окружење, он ништа не зна, треба да научи", рекла је Ковачевићева и додала да он има шансу да учи од најбољих и теорију примени у пракси.

Велики број послодаваца је и до сада финансирао накнаде, али и давао стипендије, истакла је Ковачевићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи