Хркаловић: Србија за заједничко решење за мигрантску кризу

Србија је од почетка веровала у заједничко решење за проблем мигрантске кризе, остаје при том ставу и спремна је да буде део тог заједничког решења заједно са ЕУ и државама чланицама, поручила је у Софији државна секретарка Министарства унутрашњих послова Дијана Хркаловић.

"У том смислу, очекујем да током бугарског председавања дође до усаглашавања ставова по том питању", истакла је Хркаловићева на Министарском форуму ЕУ – Западни Балкан, саопштио је МУП.

Она је додала су регионални и међународни партнери веома добро оценили улогу Србије током мигрантске кризе.

Рекла је и да је најважније спречити организовано кријумчарење људи, наводећи да су донете осуђујуће пресуде против 38 особа због кријумчарења 613 људи и изречена им укупна казна затвора од 56 година и два месеца, уз одузимање веће количине новца, више путничких возила и мобилних телефона.

"Јачајући своје оперативне капацитете, успоставили смо сталну Ударну групу у области борбе против кријумчарења људи и већ постоје озбиљни резултати рада – хапшење 11 осумњичених због кријумчарења више од 250 илегалних миграната", навела је она.

Хркаловићева је истакла и да су превенција и борба против тероризма један од приоритета Србије у циљу обезбеђивања трајне, глобалне и регионалне, стабилности и сузбијања безбедносних претњи.

Србија, каже, препознаје тероризам као претњу по основне вредности на којима почива и по међународни мир и безбедност међународне заједнице и усвојила је Националну стратегију и Акциони план за спречавање и борбу против тероризма, по моделу "спречити-заштитити-пратити-одговорити".

Хркаловићева је навела и да је Србија, као један од коспонзора Резолуције 2178 УН, одлучна да одговори изазову борбе против тероризма, екстремизма и радикализма, те да даје свој допринос у оквиру Глобалне коалиције у борби против ИСИС-а.

Говорећи о борби против поседовања, складиштења и продаје нелегалног оружја и муниције, Хркаловић је изнела податак да је у Србији уништено укупно 101.728 комада оружја и 160.434 комада муниције.

Такође, додала је да су припадници МУП-а учествовали у две међународне акције којима је руководио Европол – "Балкан Тригер" и "Блу амбер вулкан", у којој је Србија забележила најбољи резултат од свих држава региона Западног Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи