Кубуровић: Јачање независности правосуђа тражи и одговорност

Министарка правде Србије Нела Кубуровић указала је да је један од основних циљева Министарства јачање ефикасности и независности правосуђа, који је дефинисан и кроз Акциони план за Поглавље 23.

Говорећи на Министарском форуму ЕУ – Западни Балкан у Софији, Нела Кубуровић је истакла да су ефикасност и независност правосуђа темељ владавине права у свакој држави, али да то подразумева и његову одговорност.

Тим поводом је најавила да би унапређење дисциплинске одговорности носилаца правосудних функција требало да уследи кроз предстојеће измене Устава у области правосуђа.

"Успостављање ефикасног правосуђа гарантује независност судија, као и механизме судијске одговорности. Судијска независност штити појединца, омогућава праведно и непристрасно суђење пред судом, али и штити од злоупотребе овлашћења", рекла је Кубуровићева.

Додаје да је постојећи законски оквир дефинисао дисциплинску одговорност судија кроз дисциплински поступак који покреће Дисциплински тужилац, док Дисциплинска комисија у првом степену, односно Високи савет судства у другом степену одлучују о исходу, у складу са постојећим законима и другим посебним актима које доноси тај савет.

"Анализа коначних одлука дисциплинских органа показала да су судије претходних година најчешће проглашаване одговорним за несавесно обављање судијске дужности вођења или закључења правног поступка, као и за неоправдано продужавање поступака, одлагање у доношењу одлука и пропусте у заказивању судских рочишта", наведено је у саопштењу Mинистарства правде.

Кубуровићева је напоменула да ће предлог предстојећих измена Устава у области правосуђа бити прослеђен Венецијанској комисији на мишљење, те да је уверена да ће те измене након усвајања допринети јачању независности, непристрасности и одговорности правосуђа.

Нела Кубуровић се на маргинама Министарског форума састала са министром правде Црне Горе Зораном Пажином.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи