Најновија терапија за тромбоцитопенију доступна у Србији

Однедавно најновија терапија за примарну имунолошку тромбоцитопенију постоји и у Србији. Пацијенти је добијају о трошку државе, а она знатно побољшава квалитет њиховог живота. Сваке године од ове честе немалигне хематолошке болести у Србији оболи око 190 пацијената.

Често пролази непримећено и без видљивих симптома, најчешће се открива случајно на рутинском прегледу крвне слике. Смањен број крвних плочица испод 100.000 је знак да треба да се обратимо хематологу.

"То је немалигна болест, већина пацијената не крвари и има задовољавајући број тромбоцита и треба их пратити и саветовати да избегавају лекове који доводе до крварења, контакте спортове и ситуације где се могу повредити", наводи проф. др Нада Сувајџић са Клинике за хематологију КЦС.

Сваке године ову дијагнозу у Србији добије око 190 пацијената свих старосних доби.

"Ако пацијенти примете тачкице, модрице, замарање и депресију, потребно је да ураде крвну слику. Пацијенти због болести имају лошији квалитет живота, често су склони малаксалости и депресији", каже др Марија Митровић са Клинике за хематологију КЦС.

Ипак, већина пацијената нема симптоме. Уколико се они и јаве у Србији од недавно постоје најновије терапијске опције које побољшавају квалитет живота пацијентима. Оне су резервисане за оне пацијнте који не реагују на стандардну терапију.

"Класа лекова је та која повећава производњу крвних плочица и од летос у нашој земљи су доступна два нова лека, један у виду таблета, а други инјекција. Оба имају исти механизам деловања, стимулишу производњу крвних плочица", истиче Сувајџићева.

Окидачи су: генетика, инфекције... Превенције нема, а лечење ове тромбоцитопеније је дуготрајно.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво