Триван: Приоритети пречишћавање отпадних вода и депоније

Министар заштите животне средине Горан Триван каже за РТС да су приоритети у заштити животне средине изградња објеката за пречишћавање отпадних вода, решавање проблема депонија, као и пошумљавање. Истиче да локалне самуоправе имају подршку Министарства, као и да је неопходно да се свим снагама крене са реализацијом тих пројеката.

Горан Триван је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је неопходно да локалне самоуправе одмах приступе изради пројеката за системе за прераду отпадних вода.

"Главни приоритет јесу постројења за пречишћавање отпадних вода. Да би се то догодило, локалне самоуправе морају одмах да приступе изради пројеката за системе за прераду отпадних вода и то је главни задатак у овом тренутку, сви остали су негде одмах иза тога – обезбеђивање финансирања, пројектне документације", објаснио је Триван.

Навео је да општине морају да буџетирају део средстава за израду стратегија управљања отпадним водама на сопственим територијама и да у следећој години приступе планирању и пројектовању тих објеката.

"Оно што из претприступних фондова и уопште ЕУ можемо очекивати је око 50-53 одсто свих средстава за системе за прераду отпадних вода, другу половину морамо ми да обезбедимо. Дакле, тиме ћемо се бавити наредних година", нагласио је министар.

Указао је да је од око 300 потребних система за пречишћавање отпадних вода Србија у овом тренутку изградила 18, од којих је девет у реконструкцији, а шест очекује реконструкцију.

"Врло мало имамо онога што је урађено до сада и просто је неопходно да свим снагама кренемо у реализацију свега тога", додао је Триван.

Тврди да је слична ситуација када је реч о комуналном отпаду, као и да је стратегијом о 26 регионалних депонија до сада изграђено осам и две санитарне депоније које нису регионалне.

"Важно је да мислимо унапред за разлику од земаља које су напривиле озбиљне грешке при приступању ЕУ и важно је да, такође, размишљамо о финансирању", рекао је Триван.

Осим европских фондова, Триван сматра да је јавно-приватно партнерство једно од решења.

"На томе мора одмах да почне да се ради због тога што нас чека период у коме неће бити ни времена много за реализацију тих послова зарад тога што ми хоћемо да подижемо стандарде заштите животне средине", објаснио је министар.

Истиче да није довољно изграђивати само системе за пререду отпадних вода или управљање отпадом, већ је потребно да се више води рачуна о заштити животне средине.

"То значи да ће инспекција морати много боље и много више да буде на терену и да са онима који загађују животну средину ради темељније, можда и више унапред него што је до сада био случај, да бисмо заиста имали животну средину да кажемо да је добра или да је боља него што је била до јуче", навео је Триван.

Указао је да Министарство заштите животне средине покушава да створи капацитете како би помогло локалним самуоправама у пројектима заштите животне средине, као и да ће о томе бити речи на данашњој конференцији "Дијалог о животној средини и локалном развоју – За паметну, зелену и одрживу Србију".

"Ми покушавамо да створимо капацитет у министарству који ће помоћи свим локалним самоуправама и један од разлога што смо данас на конференцији са представницима локалних самоуправа и градоначелницима јесте тај да им кажемо да у нама имају озбиљну подршку и да ћемо ми градити капацитете да им помогнемо", закључио је Триван.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво