Кликом до самосталности – шанса за штићенике Дечјег села

У Србији, у хранитељским породицама и домовима, данас живи више од 6.000 малишана без родитељског старања. Након школовања, најважнији задатак социјалних служби је њихово осамостаљивање и запошљавање. У "Дечјем селу" у Сремској Каменици, смештено је 80 младих. Како би лакше стигли до запослења, Швајцарска агенција за развој и сарадњу, кроз пројекат "Кликом до самосталности" обучава их за рад путем интернета.

Александар и Наталија су међу најстаријим штићеницима Дечјег села. Ту су завршили средњу школу и прикључили се вршњацима у програму "Кликом до самосталности". Уче како да користе интернет, покрену посао и зараде.

"Свакодневно користим Фејсбук и друштвене мреже. Сама понуда ме је заинтересовала, зато што могу нешто да научим и да зарадим на томе. Планови су ми да после завршим неку вишу школу, четврти степен", каже Наталија.

Александар жели да сазна нешто више о интернету. "До сада ми је интернет био Фејсубк, Инстаграм, Јутјуб. Желим да сазнам нешто више", рекао је Александар.

Након обуке, двадесет петоро младих из Дечјег села стечена знања моћи ће да примени у раду са компанијама које су чланови партнерско-менторске мреже.

"Они су упознати да постоји могућност да се заради на интернету, односно да се обављају послови у е-окружењу, али не знају да наведу који су то послови, као ни да повежу постојећа знања и вештине са могућностима зараде", објашњава Тамара Бањац из Центра за истраживање, развој и примену практичних знања и вештина.

Док су овде, млади су сигурни. После школовања, пред њима су нови изазови: укључивање у заједницу и самостални живот.

"Наилазимо на тај проблем да установа отхрани и одшколује дете, а после долазимо до тог кључног проблема – где то дете на време дође до запослења, јер је данас тешко доћи до тога и за децу која живе у функционалним породицама и завршене високе школе", истиче руководилац у "Дечјем селу" Раденко Кондић. 

Директор "Дечјег села" у Сремској Каменици Мирко Јанкелић каже да је велики број деце уписао факултете. Гледамо да их на тај начин помогнемо, рекао је Јанкелић.

Без обзира на животне околности, ентузијазма не недостаје. Дечје село код Новог Сада је током година било уточиште за више од седам стотина малишана из целе Србије. Они су се овде школовали, запошљавали, а неки се вратили својим продицама.

Уз подршку швајцарске Агенције за развој и сарадњу и Министарства просвете, пројекат "Кликом до самосталности" трајаће 12 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво