Радници "Националног парка Шар-планина" на ивици егзистенције

Пре две године власт у Приштини преузела је јавно предузеће "Национални парк Шар-планина" на Брезовици, а српски радници завршили су пред косовским судом. Од 15 ухапшених шесторо је осуђено на условне казне затвора због пустошења шума. Уколико буду осуђени, мораће да плате новчану казну од 155.000 евра.

У октобру 2015. године косовска полиција упала је у предузеће "Национални парк Шар-планина" које је управљало природним добрима и ухапсила скоро све запослене.

На управној згради постављена је табла са албанским називом предузећа и радницима је забрањен прилаз. Сва документација и радне књижице од тада су под кључем. Радницима прети опасност да заврше у затвору. Због ситуације у којој су се нашли, радници тог предузећа су на ивици егзистенције.

"Ми смо осуђени да смо пустошили шуме које су у режиму њиховог закона од 2012. године. Међутим, на крају тог поступка тужилац у завршној речи открива праву мотивацију оптужбе, а то је да они нас третирају као осниваче 'фиктивног' предузећа, знају добро да је оснивач Народна Скупштина Републике Србије", објашњава један од радника Милован Филиповић.

Његов колега Радован Ивковић каже да радници трпе, да немају ни за храну.

"Без примања смо од јануара 2017. године и у врло смо тешкој ситуацији", наглашава Славољуб Крстичић.

Адвокат који заступа једног од шесторо оптужених верује да ће Апелациони суд уважити жалбу и да ће поступак против српских радника бити обустављен.

"Суд је нашао у својој првостепеној пресуди да јесу криви за пустошење шума, али их је ослободио за кривично дело крађе шуме. Ми смо на ту одлуку суда уложили жалбу, тај је предмет пред Апелационим судом. Ја имам заиста велика очекивања од тога да ће то на крају ипак бити позитивно за њих и да ће на крају они бити ослобођени", истиче адвокат Дејан Васић

У Канцеларији за Косово и Метохију кажу да прате ситуацију на Брезовици и да ће држава Србија заштитити своју имовину.

У самом срцу националног парка годинама се нелегално граде огромне виле и други објекти.

"Све је већи број објеката чији су власници Албанци који своје објекте подижу управо на територији Националног парка, иако је Национални парк Шар-планина члан европског парка и тамо без специјалне дозволе не би смело да се врши никаква промена", каже Звонко Михајловић, бивши председник општине Штрпце.

Национални парк Шар-планина простире се на површини од 39.000 хектара дуж границе са Македонијом. Део тог подручја припада општини Штрпце у којој живи близу 12.000 Срба.

Више о овој теми у емисији "Живот и стандарди" на нашем Другом програму у 18.42.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи