Бег из града на село код таште

Млади парови обично једва чекају да се одселе од родитеља или да са села побегну у велики град. У селу Горњане код Бора нашли смо потпуну супротност, двоје младих Вукашина и Јелену који су живот у граду заменили селом и то у кући Јелениних родитеља.

На пролеће је у плану нова штала и веће стадо. Сада имају 14 крава и тридесетак оваца. Брзо су се уклопили у нови посао.

"Од орања, преко сетве, стоке, муже крава, прављења качкаваља, прављења природног сока од купина, ракије, вина...баш, баш, свашта сам научио", каже Вукашин Мандић. 

Стуб куће је мама Сека, њена идеја су специјални сиреви и производња купина. Сада кад је породица добила појачање, има и више мотива за нове идеје. 

"Пуно ми је срце, као мама, још сам добила и другог сина јер је он исти ја. Чини ми се да сам га родила, не би био мој клон. Значи срдачан, амбициозан, ништа му није тешко...дај боже, да све маме у Србији доживе то што сам ја доживела, да се деца врате из града у село", истиче Сека Вануцић, Јеленина мама.

Ко воли да шета, овде су поља непрегледна. Чак 13 засеока има у Горњану и две основне школе са по шест ђака.

На питање да ли планирају потомство, Јелена и Вукашин у глас кажу да. Додају и да ће деца да одрастају у Горњану.

"Имамо и школе ићи ће у школе овде, тако да ништа нам не фали, ништа апсолутно", објашњавају Јелена и Вукашин. 

Горњане је разуђено село, па накупцима посао цвета. Задруга би окупила произвођаче и заштитила њихове интересе.

"Пољопривредну задругу значи да отворимо да би могли да добијемо од државе некакве субвенције за то чиме се бавимо. Спреман сам да водим задругу ако треба", истиче Вукашин Мандић.

Свадбено весеље су планирали за јесен наредне године. Овог лета су први пут заједно отишли на море, после само три месеца рада на имању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се