Додељене Октобарске награде и Новембарске повеље Новог Сада

Поводом обележавања Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, у Градској кући овогодишњим добитницима највећих градских признања Октобарска награда и Новембарска повеља свечано су уручена признања.

Галерија Матице српске и лист "Дневник" добитници су Октобарске награде Града Новог Сада, док су Дом здравља "Нови Сад" и светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански добитници Новембарске повеље за 2017. годину, а лауреатима су награде уручили градоначелник тог града Милош Вучевић и председник Скупштине Новог Сада Здравко Јелушић.

Вучевић је истакао да је пун позитивних утисака пошто је сала Градске куће у Новом Саду била пуна и јер је велики број људи дошао да укаже поштовање овогодишњим добитницима Октобарске награде и Новембарске повеље, истакавши да то најбоље осликава однос грађана према свом граду. 

"Видимо различите људи из различитих професија и различитих периода који су доносили неке битне одлуке за наш град. Све оно што се десило 23. октобра 1944. и 9. новембра 1918. је везано за једну тако једноставну реч каква је слобода", поручио је Вучевић.

Како је магласио, та слобода је изборила Новом Саду и титулу европске престонице културе и младих, обезбедила је све оно помоћу чега Нови Сад фукционише, да побеђује, да данас има студената колико је имао на крају Другог светског рата.

Вучевић је додао да се не сме заборавити свих оних који су се борили за слободу града никада не смемо заборавити, нагласио је први човек Новог Сада.

Према његовим речима, Нови Сад је град-херој који је изгубио 20 хиљада становника током окупације и да је таква жртва предака обавеза свих који воде град да се боре за сигурнију будућност Новог Сада и домовине.

Управница Галерије Матице Српске др Тијана Палковљевић Бугарски рекла је да је та институција добијањам Октобарске награде успела да оправда поверење свих оних који су 170 година радили за њену добробит.

"Галерија Матице српске обележава 170 година постојања, имали смо низ важних свечаности, завршили смо обнову фасаде зграде, обележили смо јубилеј у згради 'Текелијанум' у Будимпешти и имали смо свечаност у Новом Саду", навела је Тијана Палковљевић Бугарски.

"Ово је за нас година великих успеха, дбили смо диван поклон од компаније "Таркет" која је нашу колекцију обогатила за још 83 уметничка дела, рекла је управница Галерије Матице српске", додала је Управница Галерије Матице Српске.

Понос добијањем Октобарске награде Новог Сада истакао је и генерални директор компаније "Дневник Војводина преш" Душан Влаовић који је примио награду у име листа "Дневник".

"Ово је признање свима који су све ове деценије учествовали у стварању листа, почев од првог уредника народног хероја Светозара Марковића Тозе, преко бројних радника до данас", напоменуо је Влаовић

За ових 75 година "Дневник" је опстао јер је остао доследан, држао се своје концепиције, о чему говори и начин на који је нас лист предложен за ову награду, јер су нас предложила чак три академика, рекао је Влаовић и додао да се "Дневник" мора прилагодити новим временима, па зато све већу пажњу поклања свом електронском, не заспостављајући штампано издање.

Светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански је добијање "Новембарске повеље" оценио као показатељ да људи у Новом Саду и шире препознању његов и рад његовог Удружења грађана "Нови Сад", истакавши да ће и убудуће подстицати младе да раде оно најбоље, а средства добијена уз признање, како каже, усмериће на најбољи начин.

Новемабарском повељом награђен је и Дом здравља "Нови Сад" који је најстарија таква институција у нашој земљи.

Директор тог дома здравља Веселин Бојац захвалио се у име 10 хиљада људи који су у 50 година постојања те здравствене установе допринели добијању те престижне награде Града Новог Сада.

"Захваљујем се Граду Новом Саду као оснивачу на уложеним средствима и мукотрпном раду који смо заједно уложили да наш квалитет услуга подигнемо на виши ниво. Ова награда представља изузетно признање, али и прилику да још једном проверимо колико добро радимо свој посао и колико можемо да напредујемо", рекао је Бојац.

Доделе Окобарских награда и Новембарских повеља део су обележавања Дана ослобођења у Другом светском рату, а подсећања ради, раније данас, представници градске власти у Новом Саду су заједно са Војском Србије, члановима СУБНОР-а и грађанима тог града положили венце на Спомен гробљу Градског гробља у Новом Саду као и на споменик партизанском одреду на Ченеју.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво