Нови Сад обележава Дан ослобођења у Другом светском рату

Положени венци на Спомен гробљу у оквиру Градског гробља и на Споменик партизанском одреду на Ченеју. Поводом Дана ослобођења у Другом светском рату, у Новом Саду додељују се Октобарска награда и Новембарска повеља, као друштвено призањање за изузетне резултате институције или грађана.

Нови Сад обележава Дан ослобођења града када је пре 73 године тај град ослобођен од фашистичког окупатора, а тим поводом представници власти положили су венце на Спомен гробљу уоквиру Градског гробља и на Споменик партизанском одреду на Ченеју. 

Венце су положили градоначелник тог града Милош Вучевић, представници Војске Србије, представници локалног парламента, као и чланови Градског одбора СУБНОР-а.

Први човек Новог Сада казао је да тај град ослобођење дочекао као град херој, односно као град који је остао без 20 хиљада становника за време Другог светског рата, истакавши да је слобода плаћена најскупљом ценом, животима предака, великим цивилним жртвама, али и великим жртвама Народног ослободилачког покрета и припадника Црвене армије.

"Због слободе Нови Сад јесте и биће средњеевропски развијени град, због слободе Нови Сад и јесте европска престоница културе и младих, слобода омогућава да Нови Сад има готово идентичан број студената колико је имао становника након Другог светског рата", навео је Вучевић.

Вучевић је истакао да се данас дан сећања на оне који су ту слободу омогућили и то је, како је рекао, нешто што никада нико неће моћи да избрише или да стави под знак питања.

Бригадни генерал Жељко Петровић казао је да године пролазе, али да сећања на оне који су своје животе дали за слободу свакако не бледе.

Он је указао да неговање традиције и сећања на оне који су живот дали за слободу, свакако представља њен саставни део.

"Сећања на оне због којих ми имамо прилику да живимо, сећања на оне који су храбро изгубили живот, који су се нашли на месту у тренутку који је захтевао од њих оно што је сваком човеку најсветије - да положи живот на олтар отаџбине. У то име, у знак сећања на те људе, увек ћемо бити ту да им одамо пошту, истакао је бригадни генерал Петровић.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Града Новог Сада Милан Вукелић је истакао да је данашњи дан, дан сећања на све погинуле у Другом светском рату, без обзира на то да ли су били жртве фашистичког терора или борци и желимо, додао је, да то сећање траје вежно.

Представници градске власти, Војске Србије и сви који се на неки начина сећају жртава Другог светског рата, уписали су се у Књигу жалости на Градском гробљу.

Очување српске баштине у Србији и у региону 

Поводом Дана ослобођења у Другом светском рату, у Новом Саду додељују се Октобарска награда и Новембарска повеља, као друштвено призањање за изузетне резултате институције или грађана. 

Добитнитници Октобарске награде су Галерија Матице српске и лист "Дневник", а добитници Новембарске повеље су Дом здравља "Нови Сад" и светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански.

Награде ће добитницима бити уручене данас на свечаности у Градској кући у 11 часова.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница галерије Матице српске, институције која је овогодишњи добитник Октобарске повеље, наводи да је Октобарска награда стигла у години јубилеја.

"Галерија Матице српске ове године обележава 170 година како смо назвали трајања желећи да укажемо на континуитет деловања наше институције. Обележили смо дан галерије у Текелијануму Будимпешти и у Новом Саду", наводи Палковљевић Бугарски.

Наводи да је циљ очување српске баштине у Србији и у региону.

"Једно од наших опредељења је да поред фонда који ми чувамо бринемо и о српском културном наслеђу пре свега Будимске и Темишварске епархије", наводи Палковљевић Бугарски.

Наводи да публика тренутно може да види Иконостас Арсенија Теодоровића који је изложен у оквиру изложбе у галерији Матице српске.

Додаје да су планови Галерије Матице српске да наставе са деловањем у Текелијануму као једном од највећих српских задужбина.

Октобарска награда Новог Сада додељује се поводом обележавања 23. октобра - Дана ослобођења Новог Сада, као друштвено признање за изузетне резултате у раду, дела и највиша достигнућа и остварења, постигнута у току једне или више година, у области привреде, друштвених и других делатности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво