Ђукић Дејановић: Циљ Агенде УН искоренити сиромаштво

Министарка без портфеља задуженa за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић рекла је за РТС да сиромаштво треба искоренити већим степеном образовања и запослености, привредним развојем, здравом средином.

Славица Ђукић Дејановић је гостујући у Дневнику РТС-а навела да Агенда Уједињених нација 2030 садржи 17 циљева и 169 подциљева одрживог развоја који, како каже, живот значе.

Пре свега, фокусирана је на активности смањења сиромаштва, подизање животног стандарда грађана, унапређење здравственог и образовног система, али и заштиту животне средине, родну равноправност, смањење неједнакости.

"Један од најбитнијих циљева Агенде је искорењивање сиромаштва већим степеном образовања, већим степеном запослености, привредним развојем, бољим климатским условима односно здравом средином", наводи Ђукић Дејановићева.

Наводи да је Србија посвећена спровођењу Агенде УН и додаје да је у процедури приоритизација 17 циљева и 169 подциљева и њиховог прилагођавања ситуацији у нашој земљи. 

"Сваки циљ од тих 17 има своје подциљеве који значе врло конкретне задатке и имају своје индикаторе којима се може мерити како напредујемо као земља. Узмимо за пример циљ 4 чији је задатак да се побољша квалитет образовања. И ту имамо две компоненте подциљева – обавезно и бесплатно предшколско и средњошколско образовање. Ми на томе радимо али треба и економски да ојачамо", објашњава Ђукић Дејановићева.

Наводи да је Секретеријат за јавне политике направио пресек шта се урадило и докле се стигло.

"Није се мало урадило али ипак недовољно. Оно шта треба да урадимо је да видимо која су наша документа која су усаглашена са одређеним документима УН", наводи Ђукић Дејановићева.

Министарка указује да недостаје велики број стратегија из области заштите животне средине и климатских промена.

"Оно што сада треба да урадимо је да са тимом УН видимо који су наши приоритети. Наша специфичност је да код сваког отвореног поглавља ка Европској унији ми заправо можемо наћи одређене паралеле између циљева УН и самих тих поглавља", наводи министарка без портфеља. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво