Људи великог срца: Угроженог здравља помажу суграђанима

Иако и сами имају здравствене проблеме, људи из Ниша и Алексинца покушавају да болесним суграђанима олакшају живот. Многи од њих имају донор картице, неки су на дијализи, док други чекају трансплантацију бубрега.

Нишлија Иван Новковић је од рођења у инвалидским колицима. Иако и сам има здравствени проблем покушава да кроз разне акције помогне члановима других удружења на југоистоку Србије, да у својим местима од Кладова до Прешева живот особама са инвалидитетом учине лакшим.

"Ја бих као неко ко је на дијализи, а ко не може да буде трансплантиран, апеловао на све породице које буду у ситуацији да донирају органе најближих, да то и учине", рекао је Иван, који је у Фондацији ПОНС из Ниша.

Он је десет и по година, три пута недељно на дијализи. Жели да помогне другима као и Слађан Миловановић из Алексинца.

Слађан је слеп. Покушава да мотивише људе који могу да помогну – да слепим и слабовидим особама обезбеде комби за превоз до дијализе.

"Нама би та помоћ људи који су у могућности да помогну значила много јер куповином тог комбија решили бисмо за слепе и слабовиде особе велике проблеме. Има људи који живе у старачким домаћинствима сами, а тим комбијем би могли да оду и до лекара", наводи Слађан који је и председник Савеза слепих и слабовидих Алексинца и Ражња.

Златица Стаменковић из Алексинца је годинама слепа, до дијализног центра у Нишу у једном правцу путује сат и по.

"На дијализу идем три пута недељно – уторак, четвртак и субота и тешко је путовање. На дијализи сам од 12.00 до 16.00 часова. Око 18.00 некада и 18.30 се вратим кући. И тако пуних шест година, три пута недељно.", наводи Стаменковићева.

Здравствени ценатар у Алексинцу никада није имао дијализу. Недавно је Влада Србије одобрила 50 милиона динара за рекоснтрукцију објекта од 1.000 квадрата у коме ће се налазити дијализни центар. Радови би требало да почну на пролеће идуће године.

Остали аутори: Драгана Сотировски
број коментара 0 Пошаљи коментар