Мишчевић: Не верујем у "пакете" у приступању ЕУ

Шефица Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић изјавила је да не верује у пакете у приступању ЕУ, посебно у региону Западног Балкана.

Тања Мишчевић је црногорској агенцији Мина, коментаришући најављено усвајање стратегије за успешан пријем Црне Горе и Србије у ЕУ до 2025. године, рекла да је "Европска комисија (ЕК) препознала да је неопходан 'ветар у леђа' и да се овим темпом полако губи ентузијазам", преноси РТЦГ.

Мишчевићева је указала да на то гледа као на поруку ЕК државама чланицама да "разумеју да је нама потребна извесност на европском путу и да се наше приступање уклапа у разговоре о реформи Уније".

"Када је реч о роковима, 2025. годину видим само као оквир, све ће зависити од наше припремљености и спремности ЕУ за проширење", навела је шефица преговарачког тима Србије.

Упитана да ли сматра да помињање Црне Горе и Србије у истом контексту значи да Брисел у процесу приступања ЕУ гледа на ове две државе заједно, односно има стретегију да буду део једног "пакета" у приступању, Мишћевићева је рекла да је једно од основних правила приступања оцењивање учињеног успеха у достизању европских стандарда за сваку државу канидата.

"Не верујем у пакете, посебно што је тешко говорити о тако нечем у нашем региону, где је свака од држава на различитим нивоима односа с ЕУ. Али, са друге стране, оцена о ступању у чланство је увек политичка и доносе је једногласно све државе чланице", рекла је шефица преговарачког тима Србије.

На питање да ли сматра да ће питање Косова бити најизазовније у преговарачком процесу Србије с ЕУ, Мишћевићева је рекла да дијалог Београда и Приштине и поглавље 35 које прати све што је договорено у оквиру дијалога јесте, уз поглавља 23 и 24, "контролно поглавље" у преговорима.

"Односно, уколико у њему не остварујемо напредак, преговори у осталим поглављима могу бити заустављени. Док остваривање напретка у поглављима владавине права зависи од нас, напредак у поглављу 35 зависи и од треће стране, односно од учешћа Приштине у дијалогу и то се показало као отежавајућа околност на коју не можемо да утичемо", рекла је Мишћевићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво