Медведи – незвани гости у голијским селима

У Бруснику код Ивањице мештани страхују од медведа који и по дану силазе у то голијско село. Непозвани гости све чешће једу воће са грана, а сладе се и медом из кошница.

Мештани села на Голији знају да падине планинске лепотице деле са зверима. Кажу, распознају њихову рику, а трагове често пронађу у шуми.

"Сад је то већ учестали број, да их виђамо као дивљач што је била, било је некад зеца и лисице као сад што има медведа", прича Јово Луковић из Брусника.

Да се звери не плаше насељених места, сведоче све чешће штете у воћњацима и пчелињацима. Недавно се трочлана породица медведа почастила у Бруснику и за собом оставила много трагова.

"Она иде кроз шуму Чепељ, Југовац. Прелази сваку другу-трећу ноћ. Иде и враћа се, и ту је. Али има их још, није она једина", каже Вукосав Муњић.

Процењује се да на Голији има седам одраслих и осам младунаца мрког медведа. Одомаћили се, кажу забринути мештани, а у потрази за храном и дању залазе у села.

"Одеш до другог села, мораш да прођеш један део шуме. Код сваког мора да се јави страх кад зна да су у окружењу, да их има", сматра Драган Ћурчић.

"Али уопште не могу да је видим. Никако нисам могао видим. Идем, стока ми је ту. Само видим да иде, да их има", каже Миле Вуловић.

Велики путници дневно пређу и по педесет километара. Давни сусрет са незваним гостом, у њеном воћњаку, Радица Савић и данас памти, на само километар од Ивањице.

"Кад сам видела да се мечка подигла, да је подигла шапе и кренула, ту је била једна крушка, дивља крушка, звана такуша. Остала сам без текста, у трку сам дошла кући", прича Радица Савић из Свештице.

Ацо Алексић из ивањичког Ловачког удружења "Чемерница" објашњава да сусрет са медведом ниједног момента људима не треба да представља проблем, не треба да се плаше да ће доћи до неког напада.

"Није забележено у енциклопедији ловства у Ивањици да је медвед напао човека у претходних 100 година или 120, колико ми имамо податке", истиче Ацо Алексић.

Голија је природно станиште мрких медведа, али због све чешћих похода те заштићене врсте у села, у локалној самоуправи кажу да морају реаговати.

"Обратићемо се надлежним институцијама за помоћ у смислу удаљавања хранилишта што више од насељених места, односно села, као и од путева којима ђаци путују у школу", указује Зоран Лазовић, председник општине Ивањица.

У голијским засеоцима верују да се њихове крзнене комшије припремају за зиму и дубоки сан и да их бар до пролећа неће сретати по шумовитој планини.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво