Весић за РТС: Ђинђићев живот је био брз, прави симбол је стрела

Сам споменик убијеном премијеру Србије Зорану Ђинђићу има симболику јер ако нешто може да симболизује његов живот, то је стрела, изјавио је градски менаџер Горан Весић поводом идејног решења меморијалног споменика Зорану Ђинђићу.

Весић је за РТС рекао да је један део живота провео радиће са Ђинђићем чији је живот, каже, био брз.

"Покушавао је да освоји неке нове просторе, да мења ствари у друштву. Није се обазирао на последице и брзина је можда једна од његових основних карактеристика", навео је Весић.

Жири за избор идејног решења споменика изабрао је рад под називом "Стрела" аутора Мрђана Бајића, а споменик ће бити постављен 12. марта 2018. на Студентском тргу, на годишњицу убиства премијера Ђинђића.

"За неколико месеци ће бити 15 година од убиства, ми ћемо коначно добити споменик Зорану Ђинђићу", рекао је Весић и истакао да се споменик подиже на предлог председника Александра Вучића. 

Тај предлог је, каже, један цивилизацијски искорак у Србији. 

"Вучић и Ђинђић нису били политички истомишљеници, али је Вучић предложио да му се подигне споменик. То је веома важно за само наше друштво", наглашава Весић. 

Споменик ће бити постављен 12. марта идуће године, како је и обећао Вучић када је предложио подизање споменика. 

"Веома је важно што је иницијатива потекла од председника и што је ово државна иницијатива, јер Ђинђић, када је убијен, није убијен само као човек, он је убијен као премијер и ти пуцњи су били пуцњи у државу. Зато је важно да држава на тај начин реагује", наводи Весић. 

Споменик ће бити висине 6,20 метара, бело-сребрне боје у облику стреле, усмерене на горе, која је на делу прекинута. 

"Та стрела је прекинута, али је настављена. Она има једну другу симболику. Показује да Србија сада наставља тим путем иако је у једном тренутку та стрела бити прекинута", рекао је Весић.

Навео је да ће у оквиру самог споменика постојати звучна инсталација, те ће посетиоци који приђу на метар, два од споменику моћи да чују жамор града, односно компјутер ће генерисати звуке града, и делове цитата из Ђинђићевих говора. 

"На тај начин биће то јединствен споменик", каже Весић.

Студентски трг биће реконструисан 

Поновио је да ће цео Студентски трг бити реконструисан у оквиру претварања центра града у пешачку зону, те да ће изгледати слично као Обилећев венац. 

Прецизирао је да ће улица од Народног позоришта до Студентског трга бити затворена за саобраћај. 

То ће, каже, бити улица културе, пошто ту почиње Народно позориште, а завршава се Етнорафским музејем испред кога ће бити постављени артефакти самог музеја. 

Навео је и да ће се у средини Студентског трга налазити излаз из гараже која ће имати 950 места за паркирање. 

Сада ће, каже, бити расписан позив за јавно-приватно партнерство за гаражу чија избрадња ће, како се очекује, почети у другој половини 2018. године. 

Говорећи о радовима на реконструкцији неколико улица у граду, Весић каже да ће сви радови на Славији, Булевару ослобођења и Рузвелтовој улици бити завршени до 16. новембра. 

"Рузвелтова ће бити завршена раније. Трудимо се да радови буду завршени раније, то не смем да обећам, али мислим да ћемо успети да буду пре 16. новембра", каже Весић. 

Када је реч о Бранковом мосту, Весић је навео да ће радови бити завршени током јесени и да ће 10. децембра на мосту бити пет трака које ће се користити, уместо садашње четири, с тим што ће бити затворена само жута трака из правца Новог Београда према старом граду јер ће ту морати још да остану машине. 

Најавио је да су следеће године планирани радови у Улици кнеза Милоша, радиће се и Трг Републике, Студентски трг, а почеће и радови од Рузвелтове, целим потезом до Калемегдана, односно 27. марта и Цара Душана. 

"Град треба да се уреди, деценијама није обновљен. Време је да овај град постане сређен, да постане прави европски град", закључио је Весић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се