Проблем са зачећем у Србији има 400.000 парова

Стручњаци за асистирану репродукцију, али и удружења која се залажу за повећање наталитета, траже да се повећа број покушаја вантелесне оплодње о трошку државе. Такође, траже и да се што пре усвоје подзаконска акта и почне примена Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи који предвиђа и донацију репродуктивних ћелија.

Према подацима Фонда за здравствено осигурање, од почетка године, кроз процес вантелесне оплодње о трошку државе прошла су 1.624 осигураника. Поступак лечења стерилитета о трошку државе ради се у 15 државних и приватних установа.

Иако ће у њиховом родном Крагујевцу ускоро почети да ради Центар за вантелесну оплодњу, Алексићи нису хтели да чекају – да добију потомство помажу им стручњаци у Београду.

"Моја порука је да никада не треба да се одустане, ово је наш трећи пут, изабрали смо исту клинику зато што имамо поврење у докторе и задовољни смо целокупним тимом који овде ради, и добро је што сваки пар може да изабере клинику на коју жели да иде", каже 38-годишња Катарина Алексић.

Њен супруг, 42-годишњи Горан би волео да имају троје деце, али за почетак би био срећан да добију једно.

"Што се окружења тиче, могу да кажем да има доста парова који имају проблем као ми", рекао је Горан.

Проф. др Слободан Радуловић из Специјалне болнице Београд истиче да десет година раде са државом у решавању проблема стерилитета и повећања наталитета.

"Имамо одличне резултате поготово из угла пацијената, повећање квалитета и повећање комфора и повећање броја деце рођене на овај начин. Имали смо 350 случајева вантелесне оплодње, постигли смо око 41 проценат успешности", навео је др Радуловић.

Стручњаци за асистирану репродукцију кажу да су некада чешће жене имале проблема са стерилитетом, али да је данас све више и мушкараца који се лече од неплодности.

Доктор Радуловић истиче да ако пар годину дана живи заједно и нема трудноће, треба да се обрате неком центру који се бави проблемом стерилитета.

"У Србији 400.000 парова има проблем са зачећем и због тога се Удружење залаже за побољшање услова, за већи број покушаја вантелесне оплодње о трошку РФЗО-а, побољшање услова, тако што би се увели нестимулисани циклуси, померање старосне границе", објашњава Сандра Јовановић из Удружења "Шанса за родитељство".

С друге стране, проф. др Снежана Видаковић са Клинике за гинекологију и акушерство у Вишеградској сматра да не треба у овом тренутку померати старосну границу.

"Мислим да је повишење старосне границе у овом тренутку задовољавајуће, не треба ићи даље. Треба дати шансу женама које имају већу шансу за успех, што се тиче повећања броја покушаја, сада смо на три, мислим да би требало да их буде више", рекла је др Видаковић.

Из Смедеревске Паланке, Јукићи су отишли у Ваљево, где Центар за вантелесну оплодњу бележи добре резултате. Да би ушли у поступак о трошку државе, кажу, много времена су изгубили на прикупљање неопходне документације, и анализе.

"Чули смо да су најуспешнији и зато што је цео тим љубазан очекујемо да ће бити све у реду", рекла је Марија Јукић.

Начелник Центра за вантелесну оплодњу у Ваљеву др Бранко Будимировић наводи да је 2016. година била јако успешна.

"Урађено је 350 процедура, проценат преко 50, клиничких 44, живорођених беба више од 30 посто, до сада 187 аспирација", навео је Будимировић

"Ми смо први пут пробали у новембру прошле године, па у априлу, па ево, сад трећа срећа", каже Катарина Алексић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи