Помор птица код Ваљева, 20 угинулих гавранова

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије саопштило је да су приликом контроле терена надлежни на левој обали Колубаре код Ваљева пронашли су 20 свежих лешева угинулих гавранова. Друштво напомиње да се сумња да су птице отроване.

Рибочувар из тог краја Огњен Крнетић, који је заједно са колегом ловочуварем Жељком Дамњановићем открио овај случај, рекао је да су најпре нашли 13 угинулих птица, а детаљнијом претрагом ближе околине још додатних седам гавранова.

"Поред мртвих птица пронашли смо гомиле рибљих изнутрица које су гавранови конзумирали, а које су вероватно биле посуте неким отровом. Ко зна колико и шта би се све отровало да нисмо наишли", рекао је Крнетић.

Одмах по проналаску мртвих птица полицајци ПУ Ваљево обавили су увиђај и обавештене су надлежне инспекцијске службе.

Процењена економска штета износи пола милиона динара, а за починиоце је предвиђена и казна затвора до три године, наводи се у саопштењу Друштва за заштиту и проучавање птица.

Друштво такође подсећа да је прошле седмице донета прва пресуду за тровање строго заштићених врста птица, тако што је одлуком Основног јавног тужилаштва из Кикинде, мештанину Црне Баре код Новог Кнежевца, који је користио недозвољени пестицид карбофуран, наложено је да плати казну од 400.000 динара за тровање пет ждралова.

Према недавно објављеном извештају Друштва, од 2000. године до данас забележено је 169 случајева тровања дивљих птица у којима је страдало 733 јединке. Само током 2016. године смртно је страдало преко 100 птица због разних отрова, а међу њима су бројне строго заштићене и угрожене птичије врсте, напомиње се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво